Radicalen in Somalië onderling slaags

Tussen de twee belangrijkste opstandelingengroeperingen in Somalië zijn gisteren zware gevechten uitgebroken. Beide groeperingen hadden de afgelopen maanden juist gezamenlijk opgetrokken tegen de zwakke Somalische regering, die daardoor nog verder onder druk kwam te staan.

Strijders van de radicaal-islamitische groepering Al-Shabaab verjaagden na een kort maar hevig gevecht strijders van de groepering Hizbul Islam uit Kismayo, een belangrijke havenstad ten zuiden van de hoofdstad Mogadishu.

Volgens onbevestigde berichten kwamen aan beide zijden enkele tientallen strijders om, alsmede enkele tientallen inwoners van Kismayo. De twee groeperingen hadden ruzie gekregen over het bestuur van Kismayo, dat zij sinds kort met elkaar deelden.

Hizbul Islam is net als Al-Shabaab streng islamitisch, maar Al-Shabaab is het meest extremistisch. De groeperingen sloten in mei een pact om samen de vredesmissie van de Afrikaanse Unie uit Mogadishu te verdrijven en de wankele Somalische regering omver te werpen. De opstandelingen brengen de vredesmissie af en toe rake klappen toe, hoewel de missie in militair opzicht sterker blijft.

Waarnemers houden er rekening mee dat na gisteren ook het verbond tussen Al-Shabaab en Hizbul Islam in Mogadishu onder druk kan komen te staan, en ook in andere steden en dorpen die zij tot nu toe samen besturen. Dit zou de regering iets meer manoeuvreerruimte kunnen geven.

Er wordt echter ook gewezen op de interne verdeeldheid binnen zowel Al-Shabaab als Hizbul Islam. Aanvoerders van beide groeperingen in Kismayo zouden lokale (clan)belangen verdedigen, die losstaan van de situatie elders in Somalië. (Reuters, AFP, BBC)