Overname Tandberg goede zet Cisco

Cisco graaft dieper. De Amerikaanse netwerkproducent heeft 3 miljard dollar aan contanten besteed aan de Noorse videoconferencingspecialist Tandberg.

De overname is Cisco’s grootste sinds 2005 en zijn grootste ooit in het buitenland.

De prijs lijkt redelijk en Tandberg past precies in het activiteitenpakket van Cisco.

Maar het zal wel steeds moeilijker worden dit soort deals te blijven vinden.

John Chambers, de op overnames beluste topman van Cisco, heeft al enige tijd het idee dat videoconferencing de hoeksteen zal worden van de onderling verbonden wereld van morgen.

Als hij gelijk heeft, is Tandberg een goede keuze. Cisco krijgt een snelgroeiende concurrent in handen in een ander, minder prestigieus marktsegment dan waarin het concern zelf opereert. Omdat voor videoconferencing veel netwerkcapaciteit nodig is, denkt Cisco voor 3 tot 5 dollar aan routers en schakelkasten te kunnen leveren voor iedere dollar aan videoconferencing-apparatuur die het verkoopt.

Bovendien zal de 3 miljard dollar aan contanten straks in plaats van vrijwel niets een rendement van zo’n 6 procent opleveren, op basis van de grofweg 170 miljoen dollar aan winst na belastingen die Tandberg jaarlijks boekt.

Tandberg hoopte waarschijnlijk op een paar dollars meer. Het is waar dat Cisco een premie van 38 procent betaalt in vergelijking met het peil waarop de aandelen in juli werden verkocht, voordat het nieuws over een mogelijke deal uitlekte.

Maar sindsdien is de beursindex van Oslo eveneens met zo’n 27 procent gestegen. Een meervoud van 13,7 maal de geschatte winst van Tandberg over 2009 lijkt wel een koopje voor een bedrijf waarvan de omzet in twee jaar is verdubbeld, en de winst zelfs nog meer.

Dat duidt op een goede onderhandelingsstrategie van Cisco. Maar met een marktwaarde van 136 miljard dollar zullen de overnamespecialisten van het Amerikaanse concern steeds grotere doelwitten moeten zien te vinden om nog enig merkbaar effect te kunnen sorteren.

En hoe groter de doelwitten worden, des te groter het risico dat ze afwijken van de kernstrategie van Cisco, het concern te veel laten betalen, of beide. Met meer dan 30 miljard dollar aan contanten in zijn zak moet Chambers steeds harder zijn best doen om te voorkomen dat hij zijn hand overspeelt.

Jeffrey Goldfarb

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • Jeffrey Goldfarb