Legosteentjes zijn geen uitvinding van Lego

De toon van de column `Anoniem Deens zaad` van Annelies Verbeke (Achterpagina, 30 september) spreekt mij wel aan, licht ironisch. Historisch klopt het verhaal echter niet geheel. De legoblokjes kunnen niet van 1916 zijn want toen bestond het plastic nog niet waarvan de steentjes gemaakt zijn. De blokjes zijn ook geen uitvinding van Lego-oprichter Ole Kirk Christiansen, zoals Verbeke beweert. Ze zijn verzonnen door Hilary Page uit Engeland die daar in 1939 een patent op indiende dat hij in 1940 verkreeg (GB 529580). Na de Tweede Wereldoorlog, in 1947, heeft Lego het idee van zijn Engelse collega Kiddicraft, de firma van Hilary Page, overgenomen en enige veranderingen (metrisch i.p.v. inches) en verbeteringen (de kokertjes onder de steentjes) aangebracht. Hilary Page is in 1957 overleden. Jaren later, in 1981, is er nog een overeenkomst gesloten tussen inmiddels Hestair-Kiddicraft en Lego waarbij de laatste 45.000 pond betaalde. Een parallel tussen de Engelse en Deense speelgoedfabrikanten was dat beiden ooit met houten speelgoed zijn begonnen, de Engelsen waren echter veel eerder met plastic als materiaal aan de gang gegaan. Lego heeft zonder twijfel de plastic legosteentjes zeer populair gemaakt, met tal van bijproducten zoals de lego-pretparken. Daarvoor verdienen zij veel eer. Maar de origine van de steentjes ligt elders.

    • Robert Arlman den Haag