Kroes geeft ABN Amro toch uitstel

Eurocommissaris Kroes (Mededinging) geeft de Nederlandse Staat op de valreep opnieuw enkele weken uitstel om tot een akkoord te komen over het verkopen van enkele onderdelen van ABN Amro.

Dat maakte Kroes gisteravond bekend. Afgelopen woensdag zei de eurocommissaris, die al twee keer eerder uitstel verleende, nog stellig dat de deadline van 2 oktober definitief was. Zou minister Bos (Financiën, PvdA) er dan niet in geslaagd zijn om delen van ABN Amro te verkopen, dan zou de integratie van ABN Amro Nederland en Fortis gestopt moeten worden.

Betrokkenen bij de besprekingen denken dat Kroes die uiterste consequentie nu niet voor haar rekening wil nemen. Daarbij speelt vooral een rol dat het ministerie van Financiën dicht bij een finaal akkoord zou zijn over de verkoop van onder meer de Hollandsche Bank Unie en enkele andere onderdelen aan een grote internationale bank. „Dit aangrijpen om de hele integratie af te blazen is niet uit te leggen”, zegt een ingewijde.

Kroes bracht gisteravond een verklaring uit waarin staat dat „er zeer goede vooruitzichten zijn voor de aanstaande afstoting van HBU naar de meest actieve bieder”. Wie die actieve bieder is, is niet bekend gemaakt. Kroes heeft besloten „een verdere verlenging toe te staan tot 19 oktober om afronding van de onderhandelingen over de voornaamste voorwaarden van de verkoop mogelijk te maken”, aldus de eurocommissaris.

Minister Bos liet gisteren als reactie op het besluit van Kroes weten blij te zijn met de verlenging. „Wij zijn hard aan het werk en verwachten de zaak binnen afzienbare tijd af te ronden”, aldus Bos. Het ministerie zegt dat er nog „meerdere opties” zijn om tegemoet te komen aan Kroes. Wat die opties zijn, blijft geheim, omdat het „bedrijfsgevoelige informatie” zou zijn. Behalve verkoop van het HBU-pakket zou ook het afstoten van Fortis Commercial Banking tot de mogelijkheden behoren.

Bos moet van Kroes enkele onderdelen van de beoogde fusiebank ABN Amro Nederland en Fortis Bank Nederland verkopen, omdat de nieuwe bank anders een te dominante positie zou krijgen op de markt voor het midden- en kleinbedrijf. Het besluit daartoe, de zogenoemde remedy, werd al op 3 oktober 2007 genomen, vandaag exact twee jaar geleden. Toen was nog sprake van een overname van ABN Amro door een consortium van het Belgische Fortis, de Royal Bank of Scotland en de Spaanse bank Santander. Destijds werd Deutsche Bank bereid gevonden enkele onderdelen van ABN Amro over te nemen. De Nederlandse activiteiten van Fortis en ABN Amro zijn sinds oktober 2008 in handen van de Nederlandse Staat.

Vervolg Kroes: pagina 15

Nieuw uitstel is zege voor Bos

Deutsche Bank zou in 2007 de HBU overnemen, twee zakelijke cliëntenonderdelen, dertien regionale advieskantoren en ABN Amro’s zogenoemde factoring-activiteiten.

De overeenkomst met Deutsche kwam onder druk te staan nadat Fortis, dat ABN Amro aanvankelijk had overgenomen, in de problemen kwam en zelf opgeknipt werd. De Nederlandse overheid nam begin oktober 2008 zowel Fortis Bank Nederland als ABN Amro Nederland over en wil daar sindsdien één bank van maken. Voormalig minister van Financien Gerrit Zalm werd aangetrokken om de integratie te leiden.

Bos vroeg Kroes sindsdien drie keer om uitstel voor de eis dat er onderdelen verkocht moeten worden. Het laatste verzoek dateerde van twee weken geleden, toen Deutsche Bank zich onverwacht terugtrok uit de onderhandelingen. Gisteren liep de laatste deadline af die Brussel aan Bos had gesteld. Kroes liet afgelopen week nadrukkelijk merken dat wat haar betreft de Nederlandse Staat meer dan genoeg tijd had gekregen om tot een deal te komen.

Het nieuwe uitstel lijkt een overwinning voor Bos. Hij is volgens een woordvoerder dicht bij een finale overeenkomst met een bieder en Kroes biedt hem nu alsnog ruimte dat af te ronden. Blijkbaar heeft Kroes vertrouwen in de kans van slagen. Het ministerie noch Kroes wil zeggen wie de kandidaat is die HBU en de andere onderdelen nu wil overnemen. Analisten houden er rekening mee dat Deutsche Bank alsnog in de race is. Ook de Franse bank BNP Paribas wordt de laatste dagen genoemd als overnamekandidaat.