Jenny Arean laat Louis van Dijk ook meezingen

Cabaret Jenny Arean en Louis van Dijk. Gezien: 2/10 in de Schouwburg, Amstelveen. Tournee t/m 30/1. Inl. www.bvgool.nl****

Het klonk wat paradoxaal voor een voorstelling met zo veel Nederlandse teksten op zo’n hoog niveau, maar toch was Jenny Arean twee seizoenen geleden op tournee met een programma dat In Concert heette. De titel van haar nieuwe theaterprogramma is passender: haar naam en die van haar begeleider – dat is alles.

Voor het eerst treedt Jenny Arean ditmaal op met pianist Louis van Dijk die in zijn eentje een heel scala van stijlen bestrijkt. Soms suggereert hij een compleet orkest inclusief pregnante accenten, maar op andere momenten beroert hij de toetsen met grote schroomvalligheid om de nootjes zo sierlijk mogelijk met de woorden mee te laten deinen.

En een andere noviteit is dat Van Dijk zich hier ook als vocalist aandient. Hij zingt twee vermakelijke duetten met Jenny Arean, met een droogkomisch timbre dat naar meer doet verlangen. Zijn toewijding aan de teksten maakt hem tot een ideaal begeleider in dit genre.

Samen met regisseur Ruut Weissman heeft Jenny Arean een programma samengesteld uit liedjes die ze eerder zong, en nieuw materiaal. Ze zijn zodanig gerangschikt dat ze steeds op elkaar lijken te reageren. Tot het bestaande repertoire behoren nummers met eeuwigheidswaarde als het onstuimige Amsterdams parfum van Jan Boerstoel en het cynische wereldbeeld dat Ischa Meijer ooit schetste in Wintertenen luizen en eczeem.

De nieuwe(re) liedjes werden voornamelijk geschreven door haar hofleveranciers Jurrian van Dongen, George Groot en Ivo de Wijs – meesters in fijngeslepen formuleringen en poëzie zonder de platitudes die het lichte genre te vaak ontsieren. Een gaaf voorbeeld is een tekst van Van Dongen over een vader die met zijn dochtertje langs het standbeeld van Theo Thijssen loopt, op haar verzoek vertelt wie dat was en concludeert dat dat zijn vaderlijke taak is: mooie dingen aanwijzen.

Jenny Arean, de beste chansonnière van Nederland, zingt met hart en ziel en een onverzettelijke overtuigingskracht. Het resultaat is een kleinkunstrecital zoals ze nog maar zelden voorkomen.

    • Henk van Gelder