Ig Nobelprijzen 2009

Ig Nobelprijzen 2009

Van het knakken van je vingers krijg je gewrichtsontstekingen. Hoeveel moeders hebben hun kinderen dat niet verteld? In ieder geval de moeder van de Amerikaan Donald Unger. Maar hij geloofde haar niet en knakte zestig jaar lang de vingers van zijn linkerhand tweemaal daags, terwijl hij die van zijn rechterhand met rust liet. Na zestig jaar knakken heeft de ene noch de andere hand artritis.

Unger is een van de tien winnaars van een Ig Nobelprijs 2009, een prijs voor wetenschappelijk onderzoek dat eerst aan het lachen brengt en daarna aan het denken zet. Unger won afgelopen donderdag die voor de geneeskunde. De Ig Nobelprijzen worden uitgereikt in de week voor de bekendmaking van de echte Nobelprijzen.

Ook handig om te weten: koeien die een naam hebben, geven meer melk dan koeien die geen naam hebben. Dat onderzoek sleepte de Ig Nobelprijs voor veterinaire geneeskunde in de wacht. De prijs voor de volksgezondheid ging naar de uitvindster van een bh waarvan de cups in een handomdraai dienstdoen als twee gasmaskers, een voor de draagster en eentje voor een omstander. Vier IJslandse banken ontvingen de Ig Nobelprijs voor economie voor hun demonstratie dat kleine banken snel groot kunnen worden en weer omgekeerd (en dat hetzelfde geldt voor een gehele nationale economie).

De directeur van de Zimbabwaanse centrale bank won de Ig Nobel voor de wiskunde voor de praktische manier waarop hij de bevolking de machten van tien bijbrengt: met bankbiljetten die uiteenlopen van 1 cent tot eentje van honderd biljoen dollar (een 1 gevolgd door veertien nullen).

    • Bennie Mols