Identieke orgelpijpen

Ik heb er behoefte aan enig tegenwicht te bieden aan de indruk die Margriet van der Heijden geeft van de klanken die worden voortgebracht door orgelpijpen (Identieke orgelpijpen kunnen elkaar het zwijgen opleggen). Orgelpijpen zouden `niet bekend staan om hun fluistertonen` en zij zouden `schallen` en `schetteren`. Nu wil ik geenszins ontkennen dat dergelijke geluiden door bepaalde registers kunnen worden voortgebracht, maar het klankenpalet van een orgel is zeer gedifferentieerd en fluisteren is zeker mogelijk. Het idee dat orgels slechts een hard, alles overheersend geluid kunnen produceren berust op een misverstand en is het gevolg van - ik geef het toe - de wijze waarop sommige organisten met het orgel omgaan. De orgelbouwer uit Potsdam die de schrijfster noemt, heet niet Schulke, maar Schuke.

Wetenschapsbijlage 26-09-09

    • Kees Kugel Noordhorn