Film 'Nothing Personal' wint Kalverengala

De Nederlandse arthousefilm Nothing Personal van Urszula Antoniak heeft gisteravond vier Gouden Kalveren gewonnen op de slotavond van het 29e Nederlands Film Festival in Utrecht.

De film won in de categorieën beste lange speelfilm, regie, sound design (Jan Schermer) en camera (Daniël Bouquet).

De jury omschreef Nothing Personal als „een speelfilm die van begin tot eind wist te boeien en te ontroeren, en die een verpletterende indruk achterliet”. Regisseur Antoniak had spanning en humor perfect in balans gebracht; ze verstond „de kunst niet alles uit te willen leggen” en toonde het „artistieke lef zaken weg te laten”.

Nothing Personal laat Oorlogswinter, dat voor acht Kalveren was genomineerd, achter zich: die moest het doen met beste acteur (Martijn Lakemeier), mannelijke bijrol (Raymond Thiry) en productie design (Floris Vos). Actrice Rifka Lodeizen ging met een Kalf naar huis voor beste actrice, voor haar rol in Kan door huid heen. Deze film won eveneens voor de montage en de speciale juryprijs. Alex van Warmerdam won als scenarioschrijver van De Laatste Dagen van Emma Blank, veterane Pleuni Touw met de beste vrouwelijke bijrol in Bride Flight – de enige prijs voor de twee films waarmee Ben Sombogaart in de race was. Beste lange documentaire was Rotvos en Marije Meerman won in de categorie korte documentaire met I Wanna Be Boss. De persjury beloonde documentairemaker Aliona van der Horst voor Boris Ryzhy. Bioscoophit De storm ging zonder prijs naar huis.

De Gouden Kalveren werden gisteravond in Utrecht uitgereikt in een gala dat werd gepresenteerd door Viggo Waas en Peter Heerschop, als afsluiting van het Nederlands Film Festival. Dat trok dit jaar een recordaantal van 151.000 bezoekers. Scheidend directeur Doreen Boonekamp werd geëerd met het Gouden Kalf voor de Cultuurprijs 2009. Ze kreeg de jaarlijkse festivalprijs uit handen van bestuursvoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven.