film

Me and You and Everyone We Know. Regiedebuut van kunstenares Miranda July speelt in een buitenwijk van Los Angeles en maakt mooi gebruik van de discrepantie tussen het optimistische gevoel dat bij suburbia hoort en de duisterder gevoelens van eenzaamheid en gebrek aan liefde achter die façade. July’s blik op de ietwat vreemde personages is altijd sympathiek. (Miranda July, 2005, VS), Canvas, 23.45-1.13u.

Good Bye Lenin! (Wolfgang Becker, 2003, Duitsland). Dé arthousehit van 2002 vertelt het verhaal van de jonge Ossi die zijn communistisch-idealistische moeder maanden na de Wende in de waan laat dat haar droomwereld níét ten onder is gegaan. ARD, 23.45-1.40u.

Moolaadé (Ousmane Sembene, 2004, Senegal/Frankrijk). Voor westerse kijkers lastig te duiden film over vrouwenbesnijdenis. Wat is er realistisch aan, wat overdreven en wat symbolisch? Ned.2, 23.50-1.55u.

The Godfather (Francis Ford Coppola, 1972, VS). Coppola’s monumentale sage van een maffiafamilie, aangevoerd door een sinister mompelende Marlon Brando. Aantrekkelijk door het contrast tussen amoreel geweld en extreme sentimentaliteit. Ook met Robert de Niro, Robert Duvall, Al Pacino, James Caan. SBS6, 0.15-3.30u.