Droefenis in Tokio, Chicago en Madrid

In Tokio, Chicago en Madrid is gisteren met grote teleurstelling gereageerd op de verkiezing van Rio de Janeiro als gastheer voor de Olympische Spelen van 2016.

Vooral de vroege uitschakeling van Chicago, al in de eerste stemronde, wekte verbijstering onder duizenden mensen die in het centrum van de stad bijeen waren gekomen voor de verkiezing. Velen hadden verwacht dat Chicago tenminste de finale van de verkiezing in Kopenhagen zou halen.

Ook president Barack Obama sprak via zijn woordvoerder zijn teleurstelling uit. Obama kreeg het nieuws te horen terwijl hij alleen in televisie keek in het presidentiële vliegtuig, aldus zijn woordvoerder Robert Gibbs.

Ook in Tokio en Madrid reageerde het samengestroomde publiek gelaten toen de keuze voor Rio de Janeiro bekend werd gemaakt. Vooral in Madrid, waar veel mensen op de been waren voor het koninklijk paleis, kwam de klap hard aan. Madrid was ook lang in de race voor de Spelen van 2012, maar werd toen derde, achter Parijs en ‘eindwinnaar’ Londen. De Spaanse premier Jose Luis Rodriguez Zapatero zei dat Madrid „waardig” afscheid kon nemen, maar hij sloot niet uit dat de stad het opnieuw zal proberen in 2020. „We waren er bijna, maar Rio won”, zei Zapatero. „Dit is niet het moment om over 2020 te praten. Madrid is altijd een sterke kandidaat. Maar het hangt af van de stad, niet van mij.”

In Tokio reageerde vicegouverneur Hiroshi Sato gelaten. „Het is een teleurstellende uitslag. Er waren zoveel mensen die hun medewerking hadden aangeboden. Ik heb er geen woorden voor. We hebben er alles aan gedaan.” (Reuters, AP)