Dr. Zeepaard drinkt een kopje thee

de proefjesfabriek

Natte kleren in de centrifuge komen onder het draaien tegen de wand van de trommel terecht. Ze slingeren dus naar buiten. Maar als je roert in een kopje thee met theeblaadjes dan komen die blaadjes juist in het midden terecht. Klopt hier iets niet? Dat ga je nu uitzoeken.

Wat heb je nodig? Een glas thee met theeblaadjes. Een brede kom waar je water in kunt laten lopen, en waar dat glas in past. Een theelepel.

Wat moet je doen? - Maak een glas thee en laat het genoeg afkoelen om je niet te branden als de boel omvalt. Zorg dat er ook wat theeblaadjes in het glas zitten.

- Roer in de thee en laat de thee uitdraaien. De theeblaadjes komen in het midden terecht.

- Zet het glas thee in het kommetje en giet zoveel water in de kom dat het ongeveer even hoog staat als de thee in het glas. Niet meer, dan gaat het glas misschien drijven en kiepen.

- Je kunt het glas nu heel makkelijk aan het draaien brengen, net als een centrifuge. Zie je de theeblaadjes naar de buitenkant gaan?

Wat gebeurt hier? Een glas met thee is heel anders dan een centrifuge. Wat er in dat glas gebeurt hangt helemaal af van de manier waarop de thee in het glas gaat stromen. Als je roert terwijl het glas stilstaat stroomt de thee langs de randen van het glas, over de bodem naar het midden en vandaar weer omhoog. Maar draai je het glas zonder in de thee te roeren, dan gaat het net andersom. Dus door het midden naar beneden, over de bodem naar de buitenkant en langs de randen omhoog. De theeblaadjes zijn net te zwaar om mee omhoog te gaan. Ze blijven op de bodem achter.

Karel Knip

Meer: www.nrc.nl/kleinewetenschap

    • Karel Knip