Brazilianen gaan feestend en hossend over de Copacabana

In Rio de Janeiro leek het gisteren alsof Brazilië het WK voetbal had gewonnen, nadat bekend was geworden dat de stad de Olympische Spelen mag organiseren voor 2016.

Brazilianen vieren feest op het strand van Copacabana nadat Rio de Janeiro de Spelen van 2016 heeft toegewezen heeft gekregen. Foto AP People celebrate after Rio de Janeiro won the nomination to host the 2016 Olympic Games at the Copacabana beach, in Rio de Janeiro, Friday, Oct. 2, 2009. Nearly 50,000 people erupted in celebration when Rio was announced host, jumping and cheering in a Carnival-like party on Copacabana beach. (AP Photo/Silvia Izquierdo) Izquierdo, Silvia

Heel even is het bijna stil op het strand van Copacabana, vlak voordat bekend wordt gemaakt wie in 2016 de Olympische Spelen mag organiseren. Duizenden mensen hebben zich er verzameld, om live op grote beeldschermen de bekendmaking in Kopenhagen te zien. Dan barst het gejuich los, nadat IOC-voorzitter Jacques Rogge Rio de Janeiro tot winnaar heeft uitgeroepen.

Het is alsof Brazilië het wereldkampioenschap voetbal heeft gewonnen. Overal zwaaien Braziliaanse vlaggen heen en weer. Gebalde vuisten gaan omhoog. Mensen springen elkaar om de nek. Tranen biggelen over wangen. Onbekenden omarmen elkaar alsof ze al jarenlang vrienden zijn. Cheerleaders dansen enthousiast op de beat van de muziek.

„Dit is geweldig voor Brazilië”, schreeuwt een emotionele Graça Ruiz, een 45-jarige huisvrouw. „Eindelijk zal de wereld een ander Brazilië zien, dat net als elk ontwikkeld land iets goed kan organiseren. Het zal het beeld van ons land veranderen, want buitenlanders horen vooral over criminaliteit en corruptie en bovendien...” Nog voordat ze haar zin kan afmaken, wordt Ruiz door een hossende menigte meegenomen.

Door torenhoge boxen schalt een indrukkende bas over het strand. De heupen gaan los, de benen van de grond. Het is één groot feest. Paulo Carlos, werknemer van oliemaatschappij Petrobras, houdt in zijn ene hand een bierblikje vast, in zijn andere de Braziliaanse vlag. „Het is toch een erkenning dat Brazilië op de goede weg is als een land, als een opkomende macht”, zegt hij. „Wij hebben misschien wel geweld, maar geen terrorisme. De economie doet het goed en het kan alleen maar beter worden.”

Al vanaf ’s ochtends in alle vroegte waren de inwoners van Rio de Janeiro naar het strand van Copacabana gegaan. Daar was een podium opgebouwd, geflankeerd door beeldschermen, waar onder anderen bekende zanger Lulu Santos optrad.

Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de Spelen in Zuid-Amerika zullen worden gehouden. Rio de Janeiro was voor de derde keer in de race voor de organisatie van de Olympische Zomerspelen.

Ondanks de mooie presentatie en overwinning staat Rio de Janeiro nog voor een grote uitdaging. Hoewel de stad ervaring heeft en zal krijgen met grote sportevenementen, zoals de Pan-Amerikaanse Spelen in 2007 en het WK voetbal in 2014, moet er nog een hoop gebeuren.

Zo heeft Rio de Janeiro grofweg 20.000 hotelkamers beschikbaar op dit moment, de helft van wat volgens het IOC nodig zal zijn. Veiligheid is een ander zorgenkind van de stad. Er zal meer politie op de been worden gebracht, een ruime verdubbeling van de bestaande aantallen. Een ander serieus probleem is transport. Dat is slecht georganiseerd, duur en chaotisch. De spelen zullen bovendien in een deel van Rio de Janeiro worden gehouden dat nu nog geen trein- en metroverbindingen heeft. Zelfs vanaf het internationale vliegveld is er bijvoorbeeld geen metroverbinding met het centrum van de stad.

In de aanloop van Pan-Amerikaanse Spelen was transport ook een probleem en waren tal van beloftes gedaan om dat aanpakken. Maar veel is daar destijds niet van gekomen, hoewel de huidige burgemeester van de stad, Eduardo Paes, verwacht dat er dit keer echt werk van wordt gemaakt.

Op de boulevard van Copacabana zijn er ondanks alle vreugde ook sceptici te vinden. Zoals de 31-jarige tandarts Patrícia Pires. Natuurlijk, ze is aan de ene kant trots dat Rio gewonnen heeft. Maar, zegt ze: „Bij de Pan-Amerikaanse Spelen was er van alles beloofd dat nooit is waar gemaakt. Je zag corruptie bij de bouwwerken. Het is leuk dat Lula zegt dat de Spelen ons zelfvertrouwen versterken, maar dat kun je niet alleen doen met sport, daar heb je ook goed onderwijs en gezondheidszorg voor nodig en dat hebben we hier niet.”

Lees een achtergrondartikel over de nederlaag van Chicago op www.nrc.nl/sport

    • Philip de Wit