Bij de voorplaat

Linksboven Indiase joden: de familie Benjamin Aharon Rohekar, Bombay, 1954. Uit boek

Illustrator Chris Glen van de universiteit van Queensland heeft erg zijn best gedaan op de wonden op de kop van deze Tyrannosaurus rex. Bij T. rex-fossielen, zoals bij de in 1999 in South Dakota gevonden Sue, dringen die wonden dwars door het kaakbot heen. Paleontologen stelden zich er bloederige gevechten bij voor.In het wetenschappelijk tijdschrift Plos ONE opperden Australische en Amerikaanse wetenschappers afgelopen week een andere verklaring voor de wonden: de vogelziekte veroorzaakt door de parasiet Trichomonas gallinae. Deze eencellige treft tegenwoordig vooral roofvogels, maar in Nederland zijn de afgelopen zomer ook veel zangvogels gestorven aan deze ziekte, die ‘het geel’ wordt genoemd naar de kleur van het keelabces dat erbij ontstaat. Volgens de auteurs van de PLOS-studie bewijst een vergelijking van T.rex-kaken met de botten van recent gestorven vogeltjes dat de vleesetende giganten van toen en de schattige zangvogeltjes van nu geveld zijn door sterk verwante parasieten. (MvN)