Wijnberg en satire

In nrc.next van 30 september schrijft Rob Wijnberg dat er geen goed satirisch televisieprogramma meer bestaat dat in staat is om Nederland zichzelf ‘eventjes wat minder serieus’ te laten nemen. Hij ziet niet in dat de toename van televisiezenders een monopoliepositie à la Van Kooten en De Bie praktisch onmogelijk maakt. Had hij een minder elitaire bril opgezet, en gekeken naar bijvoorbeeld Lieve Paul, Raymann is Laat en de tientallen televisieregistraties van cabaretiers in het theater, dan had hij waardige vervangers gevonden. Deze programma’s zijn een succes omdat ze dezelfde relativerende rol vervullen als die van Koot en Bie 30 jaar geleden. In dat tijdperk van drie televisiezenders was de keuze uit satirische programma’s veel beperkter. Door het grote aanbod van nu denkt de elite te moeten constateren dat ‘veel’ staat voor ‘massa’ en dus kwalitatief slechte televisie. Er is geen Koot en Bie meer op televisie, get over it. Maar er is meer dan genoeg op tv om Nederland zichzelf minder serieus te laten nemen.

Rosa van Dijk

Amsterdam