Website DSB blijft moeilijk bereikbaar

Klanten van de DSB Bank konden vanmorgen nog altijd zeer moeilijk geld overboeken via internet. De bank, die een telefoonnummer heeft geopend voor overschrijvingen, zegt in een reactie dat de situatie weer gekalmeerd was, nadat klanten gisteren voor meer dan 60 miljoen euro weghaalden.

De site van de financiële instelling uit Wognum is al sinds gistermorgen vrijwel continu onbereikbaar. Dit kwam volgens DSB door een aanval van hackers waardoor de website werd platgelegd.

Een medewerkster van de bank verklaarde eerder op de ochtend echter tegenover persbureau ANP dat de website overbelast raakte omdat klanten massaal hun geld probeerden weg te halen. Zij reageerden daarmee op een oproep van Pieter Lakeman, bedrijfsfraudespecialist die voorzitter is van de Stichting Hypotheekleed.

Lakeman riep in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland DSB-klanten op hun spaargeld weg te halen zodat een faillissement van de bank in zicht komt. Dit zou goed zijn voor de 1.200 mensen die zich hebben aangesloten bij Stichting Hypotheekleed, die zeggen gedupeerd te zijn omdat DSB hun te dure koopsompolissen heeft verkocht. „DSB staat nu niet open voor een schadevergoeding. Als de bank failliet is dan hebben we met een curator te maken die alleen naar het belang van schuldeisers kijkt”, zei Lakeman vanmorgen in een reactie.

De oproep van Lakeman werd door een groot aantal DSB-klanten gevolgd. Volgens een woordvoerder haalden DSB-klanten gisteren ruim 1 procent van het bij de bank gestalde spaargeld op, tussen de 60 en 70 miljoen euro. Daarna maakte de aanval van hackers het onmogelijk om geld af- of bij te schrijven via het internet.

Lakeman zei vanmorgen dat het verhaal over de hackers „waarschijnlijk een leugen is”. „Ik ben ervan overtuigd dat ze zelf de stekker eruit hebben getrokken. Als het opnemen van geld was doorgegaan in hetzelfde tempo dan was er voor meer dan 500 miljoen weggehaald.”

De perikelen rond DSB noopte De Nederlandsche Bank gisteren ertoe om een verklaring uit te geven dat de bank voldoet aan de eisen van liquiditeit en solvabiliteit.

De opmerking van Lakeman werd veroordeeld door minister Wouter Bos van Financiën. Bos noemde de oproep van Lakeman onverantwoordelijk. Eerder deze week had Bos de zeer hoge provisies op de koopsompolissen in de Tweede Kamer „totaal idioot” genoemd. Hij zei echter niet van plan te zijn in te grijpen, maar verwees naar het AFM-onderzoek dat tegen DSB loopt.