Waar komt het Huis van de democratie?

Bekend beeld op de Lange Poten: hordes mensen die urenlang in weer en wind voor de Tweede Kamer staan te wachten tot zij naar binnen mogen. Dat moet anders, vond het parlement dat daarop in 2007 het initiatief nam voor een nieuw te bouwen Huis van de democratie en rechtsstaat. Een soort „voorportaal” van de Kamer dat de burgers in aanraking moet brengen met de democratie.

Dat blijken vooralsnog alleen mooie woorden, het prestigieuze project is verzand geraakt in een oeverloze discussie over de locatiekeuze. Het gaat nu bovenal over de vraag of er een fysieke verbinding moet komen tussen het huis en het Tweede Kamergebouw. Gisteren voerde de Kamer hierover een debat met minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA). De hoek van het Spui en de Kalvermarkt, op 145 meter afstand van de Tweede Kamer, is de voorkeurslocatie. Oppositiepartijen VVD en SP noemen een verbinding tussen het nieuw te bouwen pand en de Kamer „een absolute voorwaarde”, CDA en PvdA willen daarentegen niet dat het plan daarop stuk loopt.

Een verbinding is duur, rekende Ter Horst de Kamerleden voor: de kosten voor een tunnel bedragen zestien miljoen euro, een loopbrug kost tussen de zeven en twaalf miljoen. Sommige Kamerleden willen voorzieningen uit de Tweede Kamer daar naartoe verplaatsen om het ruimtegebrek op te lossen. Ook Kamerlid Hero Brinkman (PVV) had een suggestie. Hij kwam vorige week in opspraak na een incident in perscentrum Nieuwspoort, waar hij in beschonken toestand amok maakte. Nu kreeg hij de lachers op zijn hand toen hij zijn zienswijze lanceerde voor het ruimteprobleem: perscentrum Nieuwspoort verplaatsen. Brinkman noemde dat „een goed idee”.