Theater & Dans - En Verder

Ultimo

Porgy Franssen en Ariane Schluter maken samen de vertelvoorstelling Ultimo, naar de roman van Alessandro Baricco, over een man die verliefd is op wegen. Het decor toont een duizelingwekkende achtbaan met bochten, hoogtes en dieptes. Cellist Harald Austbø begeleidt de tekst met soms melodieuze, dan weer felle, jazzy klanken waarin het loeien van de motoren weerklinkt. De speelstijl is licht en helder. Schluter en Franssen brengen een vertelling vol dromen, liefde en illusies. Tournee t/m 12 dec. Inl: www.nationaletoneel.nl.

Holland

Onze Argentijnse prinses kon hem niet ontdekken, dé Nederlander. Holland land was zoveel meer! Nu doet choreograaf Ed Wubbe van Scapino Ballet Rotterdam een poging die diversiteit in dans te vangen. Hij ging te rade bij Calvijn, de vrijheidsoorlogen en de VOC (toch?) en maakte een avondvullend stuk waarin hij onze kneuterigheid wil laten zien, maar ook de openheid en vitaliteit: Holland, met spitzen aan de voeten en een tulband op het hoofd. Tournee: 7 okt t/m 20 nov. Inl: 010-4142414, www.scapinoballet.nl

Goddelijke komedie

Het Noord Nederlands Toneel speelt La Divina Commedia, maar de groep laat het boek van Dante grotendeels links liggen. Dante is hier een uitgewezen vluchteling, zijn geliefde Beatrice is een luchtacrobate. In een indringende scène zit acteur Merijn de Jong als Dante in het keiharde licht van een ambtelijk bureau. Voor de duizendste keer moet hij vragen beantwoorden over zijn achtergrond, familie, leeftijd. Om hem heen staan honderden archiefdozen. Als hij ze opent, stroomt er zand uit. Deze groteske Commedia is spannend en krijgt vooral kracht dankzij het engagement dat eruit spreekt. Amerikaanse acrobate Dreya Weber, als Beatrice, zweeft ijl rond. Tournee t/m 12 dec. Inl. www.nnt.nl.

Kruistochten

Toneelgroep Amsterdam herneemt het vijf uur durende blijspel Kruistochten van Alan Ayckbourn. Een familieweekend wordt ernstig verstoord door de escapades van rokkenjager Norman (Hans Kesting). Ayckbourn experimenteert met de vertelvorm. Hij maakte drie toneelstukken over hetzelfde weekend steeds spelend in een ander vertrek van een landhuis. Hij zorgt voor een doorlopende aanvoer van sterke grappen. Tournee t/m 10 okt. Inl www.toneelgroepamsterdam.nl.

Dansclick

Afscheid nemen van het verleden, moedig voorwaarts naar een onbekende toekomst. In Crying of my Mother vertelt Muhanad Rasheed zijn levensverhaal en schildert daarmee een portret van de tragedie van het hedendaagse, verscheurde Irak. Hildegard Draaijer, gaat in haar voorstelling Hotel het verloren kind terug in de tijd, naar waar het eigenlijk begon, bij de moeder. Tournee: 1 okt t/m 12 nov. Inl: www.dansclick.nl

Mijn naam is Rachel Corrie

Een aanslag op geweten en rechtvaardigheidsgevoel is de monoloog Mijn naam is Rachel Corrie van Laura van Dolron. Over de 23-jarige Amerikaanse vredesactiviste die in 2003 in Gaza werd gedood door een bulldozer van het Israëlische leger, toen zij het slopen van een Palestijns huis wilde stoppen. De Britse schrijvers van het toneelstuk, Alan Rickman en Katherine Viner, gebruikten dagboeken en e-mails van de echte Rachel Corrie. In de Verenigde Staten was het stuk omstreden wegens het onflatteuze beeld dat het geeft van Israël. T/m 3 okt NT-Gebouw (achter schouwburg). Inl: www.nationaletoneel.nl.