'Terreurleider in Pakistan gedood'

In het noordwesten van Pakistan is eind augustus een belangrijke islamitische rebellenleider uit Oezbekistan gedood. Dat meldden Pakistaanse inlichtingendiensten vandaag.

De dood van Tahir Joeldasjev, een van de leiders van de Islamitische Beweging van Oezbekistan (IMU), is nog niet bevestigd maar zou een belangrijk succes zijn voor het Pakistaanse leger in de strijd tegen terreur, alsook voor regeringen in verschillende Centraal-Aziatische landen.

Joeldasjev zou omgekomen zijn bij een raketaanval met een onbemand Amerikaans vliegtuigje in de tribale regio Zuid-Waziristan, die geldt als het belangrijkste bolwerk van de Pakistaanse Talibaan. Zijn IMU strijdt voor de oprichting van een islamitische staat in Oezbekistan (en in geheel Centraal-Azië) en voor de invoering van islamitisch recht. De organisatie zou banden hebben met de Pakistaanse en de Afghaanse Talibaan, en met Al-Qaeda.

Begin 1999 pleegde de IMU een aanslag op de Oezbeekse president Karimov, waarbij 128 mensen omkwamen. Karimov bleef ongedeerd. In datzelfde jaar en het jaar daarop volgden nieuwe confrontaties tussen de IMU en het Kirgizische leger. In de strijd tegen het Talibaan-regime steunden Oezbekistan en Kirgizië de Noordelijke Alliantie, terwijl de IMU kant had gekozen voor de Talibaan.

Joeldasjev voerde zijn strijd aanvankelijk vanuit Afghanistan, waarbij hij steun kreeg van de Talibaan. Na ‘9/11’ werd zijn trainingskamp bij Mazar-e-Sharif door de Amerikanen verwoest, waarna hij naar de grensgebieden in Pakistan vluchtte.

Het is niet duidelijk waarom Pakistan hebben gewacht met het bericht dat Joeldasjev gedood zou zijn. Onlangs waren er nieuwe confrontaties tussen leger en vermoedelijke IMU-strijders in de Ferganavallei, waar Joeldasjev vandaan komt. (Reuters)

Meer over de tribale regio’s op nrc.nl/pakistan