Sneijder mag nu onder eigen naam voetballen

De concurrentie tussen de gameproducenten EA en Konami bereikt elk jaar in oktober een hoogtepunt.

Wie verkoopt de meeste nieuwe voetbalgames?

Het had niet veel gescheeld of kopers van het computerspel FIFA hadden een WK wéér met ‘M. van Joppel’ en ‘P. Steinmetz’ moeten spelen in plaats van met Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart.

Maar het lukte FIFA twee weken geleden toch om eindelijk de licentie voor het Nederlands elftal binnen te halen. Daarmee kreeg FIFA toestemming de echte namen van de Oranjespelers te gebruiken. Tot op dat moment hadden alleen de makers van voetbalgame PES die rechten.

De concurrentie tussen de grote gameproducenten Electronic Arts (FIFA) en het kleinere Konami (Pro Evolution Soccer), bereikt elk jaar in oktober een hoogtepunt, als er weer een nieuwe versie van de spellen verschijnt. Sinds gisteren is FIFA10 te koop, voor de pc en en alle spelcomputers. PES10 volgt op 22 oktober.

De concurrentiestrijd tussen PES en FIFA duurt al meer dan tien jaar. In 1998 verscheen de eerste PES op een markt die tot dat moment door FIFA werd gedomineerd. Met de introductie van het veel spectaculairdere en snellere PES5 en PES6 stapten veel FIFA-spelers over. Sinds twee jaar is het juist FIFA weer dat de toon zet, vooral door enorm veel grafische verbeteringen.

Het doel van PES dit jaar is om een deel van de naar FIFA overgestapte gamers terug te halen. „Na PES6 heeft FIFA het beter gedaan”, geeft een woordvoerder van Konami toe. „PES is een beetje stil blijven staan. Dit jaar is dat hopelijk anders.”

PES10 is vooral grafisch een stuk verbeterd. En met een zogenaamde ‘player card’ is per speler in te stellen welke specifieke bewegingen hij kan maken. FIFA zet daar tegenover dat spelers in de nieuwe game een 360 graden dribbel kunnen maken. Gamers kunnen daarnaast vooraf allerlei soorten vrije trappen oefenen, om deze in de wedstrijd toe te passen.

FIFA en PES moeten deze maand de Nederlandse verkoop van computerspellen weer een impuls geven. In de eerste zes maanden van dit jaar besteedde de Nederlandse consument namelijk slechts 0,2 procent meer aan games dan een jaar geleden, maakte brancheorganisatie NVPI vorige maand bekend.

Opmerkelijke cijfers, omdat de markt voor games de afgelopen jaren juist de grootste omzetstijgingen van de entertainmentindustrie behaalde. De afgelopen twee jaar zelfs tot boven de 20 procent per jaar. In 2008 werd er in Nederland meer verdiend met de verkoop van computerspellen dan met cd’s of dvd’s. De game-industrie was dat jaar in Nederland goed voor een omzet van 342 miljoen euro (11 miljoen verkochte spellen).

De tegenvallende cijfers in 2009 komen voor een deel doordat gameontwikkelaars vanwege de crisis minder spellen uitbrengen, legt directeur Paul Solleveld van NVPI uit. „De industrie zet in op grote namen, zoals PES, FIFA en Call of Duty: Modern Warfare 2. En iedereen heeft minder geld. Dat zie je terug in de verkoop van computerspellen.”

Maar voetbal staat bijna per definitie garant voor hoge verkoopcijfers, zeker in een jaar waarin het WK voetbal plaatsvindt. Precieze cijfers wil EA niet geven, maar de afgelopen vijf jaar verkocht het bedrijf elk jaar 20 procent meer FIFA-spellen. Konami verkocht PES9 vorig jaar wereldwijd 8,4 miljoen keer: een record.

Hoe kan het toch dat gamers trouw elk jaar weer de nieuwe versie van de voetbalgames aanschaffen, à 70 euro? Wolfgang Ebert, hoofd marketing van Konami Europa legt uit: „De spellen hebben zo’n enorme fanschare. Iedereen wil de meest actuele versie. Als we onszelf blijven verbeteren, blijven mensen onze spellen kopen.”

En de spellen profiteren van wat ontwikkelaars het ‘momentum’ noemen. Ebert: „Na de zomer ontstaat er een buzz rond een nieuw seizoen. Spelers wisselen van club, iedereen praat over voetbal. Van dat moment maken we gebruik.”

PES koos er bewust voor een paar weken later dan FIFA te verschijnen. Daarmee mist het spel de eerste kopers, maar het heeft ook voordelen. Ebert: „We stopten daardoor iets later dan FIFA met het invoeren van nieuwe spelers. Als een speler vlak na de zomer nog van club gewisseld is, konden we dat nog aanpassen. Zul je zien dat hij bij FIFA nog gewoon bij zijn oude club voetbalt.”

PES of FIFA, wat vind jij de beste game? Discussieer mee op nrcnext.nl

    • Stijn Bronzwaer