Roemeense regering is uit elkaar gevallen

De centrum-linkse regering van Roemenië is gisteren gevallen nadat alle ministers van de sociaal-democratische PSD uit het kabinet waren opgestapt.

PSD-leider Mircea Geoana zei dat ze ontslag hadden genomen uit solidariteit met hun partijgenoot, minister van Binnenlandse Zaken Dan Nica. Hij werd maandag door premier Emil Boc van de liberaal-democraten (PD-L) ontslagen, omdat hij niet genoeg werk zou maken van de strijd tegen corruptie en georganiseerde misdaad.

De liberaal-democraten en de sociaal-democraten zijn pas sinds december aan de macht, en hebben vooral ruzie gemaakt over wie de schuld heeft van de economische crisis en waarop moet worden bezuinigd. Volgens commentatoren spelen de presidentsverkiezingen van 22 november een rol bij de ruzie tussen de liberalen en de sociaal-democraten. Hierdoor zijn de verhoudingen binnen de coalitie nog verder op scherp gezet.

De minister van Economie, Andriean Videanu (PD-L), gaf de sociaal-democraten de schuld van de kabinetscrisis en noemde het „hypocriet” dat de ministers ontslag hebben genomen. Volgens hem hebben ze dat puur om electorale redenen gedaan. „De Sociaal-Democratische Partij offert het land op voor een persoon.” Volgens hem had de partij ook een andere minister van Binnenlandse Zaken kunnen benoemen, in plaats van massaal ontslag te nemen.

Roemenië bevindt zich in een diepe recessie en is afhankelijk van een lening van het Internationaal Monetair Fonds om de salarissen van verheidspersoneel te betalen. De afgelopen weken zijn er protesten en stakingen geweest van spoorwegpersoneel, magistraten en andere ambtenaren. De vraag is of Roemenië na de val van het kabinet nog aan de eisen van het IMF kan voldoen om een nieuwe lening te krijgen. Deze financiële injectie is volgens economen van cruciaal belang om de recessie te bestrijden.

Het IMF wilde gisteren geen commentaar geven op de val van het Roemeense kabinet. (AP, Reuters, BBC)