Palestijnen buigen voor zware druk

Onder zware druk van Israël en de Verenigde Staten heeft de Palestijnse Autoriteit gisteren haar steun ingetrokken voor een resolutie in de Mensenrechtenraad over oorlogsmisdrijven tijdens de Israëlische oorlog tegen Hamas in de Gazastrook, eind vorig -, begin dit jaar.

De resolutie onderschrijft het rapport waarin de Zuid-Afrikaanse rechter en internationaal aanklager Richard Goldstone zowel Israël als Hamas beschuldigt van oorlogsmisdrijven en mogelijk misdrijven tegen de menselijkheid. De Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Genève had opdracht gegeven tot het onderzoek door Goldstone.

De verrassende Palestijnse stap betekent volgens diplomaten in Genève dat de stemming over de resolutie vermoedelijk tot maart wordt uitgesteld. Hoewel de Palestijnen geen stemrecht in de raad hebben, willen de Arabische en islamitische lidstaten volgens de diplomaten zonder Palestijnse steun de resolutie niet nu doorzetten.

Een hoge Amerikaanse functionaris zei dat de Palestijnse ommekeer was gekomen na „intensieve diplomatie” door Washington om het Palestijnse leiderschap ervan te overtuigen dat het vredesproces met Israël schade zou oplopen als de resolutie zou worden aangenomen. De vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen zijn overigens vorig jaar al vastgelopen. De Palestijnen hebben de inmiddels opgegeven Amerikaanse eis overgenomen dat Israël de bouw in nederzettingen in Palestijns bezet gebied bevriest, voor ze weer willen praten. De Israëlische autoriteiten weigeren de bouw te bevriezen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu had de laatste paar dagen herhaaldelijk gewaarschuwd dat aanvaarding van Goldstones rapport door de VN-organisatie „een dodelijke slag” zou toebrengen aan het vredesproces. Gisteren zei hij nog dat „Israël niet in staat zou zijn verdere stappen te zetten en risico’s te nemen ter wille van vrede als het zijn recht op zelfverdediging werd ontnomen”.

De oorlog in de Gazastrook, die 1.400 Palestijnen onder wie honderden burgers het leven kostte, moest volgens Israël een einde maken aan de raketbeschietingen door Hamas.

Netanyahu zei gisteren voor een zitting van zijn kabinet ook dat aanvaarding van het rapport-Goldstone een slag zou toebrengen aan de internationale oorlog tegen terreur „aangezien het terroristen die vuren op burgers en zich achter burgers verschuilen totale legitimiteit geeft”. (AP, Reuters)