Oorzaak kanker regio IJmond onduidelijk

Bilthoven. In bepaalde gebieden in de IJmond komt meer longkanker voor dan gemiddeld in de regio. Dat zou voor een klein deel toe te schrijven kunnen zijn aan de uitstoot van kankerverwekkende stoffen door staalconcern Corus, maar dat is allerminst zeker. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gisteren bekendgemaakt. Het RIVM had onderzoek gedaan in opdracht van minister Cramer (Volksgezondheid, PvdA). In de regio was onrust ontstaan door een tv-uitzending, vorig jaar mei, waarin een verband werd gelegd tussen de emissies van Corus en een verhoogd risico op kanker in de IJmond. Volgens het RIVM valt het hogere aantal gevallen van longkanker voor een groot deel terug te voeren op het vroegere rookgedrag van de inwoners van het betreffende gebied.