Onderzoek van OM bij TomTom om voorkennis

Amsterdam. Justitie verdenkt financieel directeur Marco Houweling van TomTom van handel met voorwetenschap. Het onderzoek, waarvoor opsporingsambtenaren van het Functioneel Parket en de Fiod-ECD afgelopen dinsdag TomToms hoofdkantoor in Amsterdam hebben bezocht, richt zich op personeelsopties die Houweling begin december 2007 heeft uitgeoefend. Hij verkocht de aandelen die hij daarbij vergaarde. Hij deed dit kort voor de fabrikant van navigatiesystemen met een persbericht naar buiten kwam over een omvangrijke emissie om de voorgenomen overname van TeleAtlas mogelijk te maken. De koers van TomTom daalde hierop met ruim 3 procent. Volgens zijn advocaat Joost Italianer was Houweling niet op de hoogte van het aanstaande persbericht en was hij evenmin bij de aandelenemissie betrokken. De bewuste optietransactie heeft hij met medeweten en goedkeuring van TomTom verricht.