Omeletje dan maar?

Carnivoren die het doen met vegetariërs, delven binnenshuis het onderspit, zo blijkt uit de reacties op het kookblog deze week. Buitenshuis wordt de schade echter vrolijk ingehaald. Nou ja, vrolijk. Uit eten met de vegetarische medemens is niet altijd even lollig.

Op het kookblog schrijft ervaringsdeskundige Erik hoe jammer het is dat de meeste restaurants geen fatsoenlijke vegetarische gerechten op het menu hebben. Altijd weer die salade met geitenkaas... „Dat is dan toch vervelend als je een leuk avondje uitgaat.”

Inderdaad, Erik. Het is triest gesteld met de vegakeuken in Nederlandse restaurants. Staan er 15 vlees- en visgerechten op de kaart, kun je als dierenvriend kiezen uit pasta met pesto en pasta met pesto. En stort jij je als tafelgenoot maar eens vol overgave op je sappige chateaubriand, als je lief aan de overkant lusteloos in zijn of haar bordje pasta zit te prikken.

Is het in Nederland al lastig uit eten gaan als vegetariër, in Frankrijk word je domweg uitgelachen. Hoezo, geen vlees of vis? Maar foie gras eet u toch wel? Of onze kreeftensoep? Hij is huisgemaakt, dus daar kunt u niets op tegen hebben. Wel? Nou ja, als u erop staat kan ik onze chef wel vragen of hij misschien bereid is om speciaal voor u een omeletje te maken. Zullen we zeggen, une omelette aux crevettes?

Afijn. Dat kan dus allemaal veel beter. Stel je eens voor dat je vegetarische eetdate onderstaande salade van linzen, geroosterde tomaten en paddestoelen met een zachtgekookt eitje krijgt voorgezet. Dan zou jij stukken rustiger van je vlees kunnen genieten, denk je niet?

Voor 2 personen:

250 gram cantharellen (of andere paddestoelen)

250 gram kerstomaatjes

1 teentje knoflook, fijngesneden

een handje bladpeterselie, fijngesneden

olijfolie

125 gram (Puy- of andere niet stukkokende) linzen

2 kakelverse eieren

1 - 1½ eetlepel rodewijnazijn

1 flinke theelepel Franse mosterd

1 sjalotje, ragfijn gesneden

Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak een marinade van de knoflook, de helft van de peterselie, een snuf zout en een scheut olijfolie. Marineer de paddestoelen en tomaten 10 minuten in dit mengsel. Zet de linzen op in ruim water en kook ze in ongeveer 20 minuten beetgaar. Voeg de laatste 5 minuten een snuf zout toe aan het kookwater.

Verspreid de paddestoelen over de bodem van een ovenschaal en zet ze 10 minuten in de oven. Voeg de laatste 5 minuten de tomaatjes toe. Kook de eieren zacht op de manier die je gewend bent, laat schrikken en pel ze. Klop een dressing van azijn, mosterd, sjalot, olijfolie en zout en peper. Giet de linzen af. Hussel ze met de geroosterde paddestoelen en tomaten, de dressing en de rest van de peterselie. Verdeel over twee borden. Leg op elk een eitje en maal er nog wat peper over.

Janneke Vreugdenhil

Praat mee over vega/vlees eten op www.nrcnext.nl/koken. Op nrc.tv maakt Janneke chili voor vrienden.

    • Janneke Vreugdenhil