Olympic Airlines afgeslankt verder

Griekenland heeft weer een eigen luchtvaartmaatschappij. Gisteren is Olympic Air begonnen met een vloot van 32 toestellen. De maatschappij is de opvolger van Olympic Airlines, een voormalig Grieks staatsbedrijf dat 1 miljoen euro verlies per dag leed. Het oude staatsbedrijf blijft alleen nog dit jaar de vluchten op een aantal afgelegen Griekse eilanden verzorgen.

In maart nam de Marvin Investment Group de noodlijdende luchtvaartmaatschappij voor 177 miljoen euro over van de Griekse staat. De transactie geldt als een van de weinige successen van de conservatieve regering-Karamanlis, die er slecht voor staat in de peilingen voor de parlementsverkiezingen van komende zondag. De belangrijkste oppositiepartij, de socialistische PASOK van Jorgos Papandreou, zou de overeenkomst met Marvin Investment weer willen openbreken, maar de kans dat dit slaagt wordt niet erg hoog ingeschat.

Olympic Air, dat het logo van zijn voorganger blijft gebruiken, is een stuk kleiner dan Olympic Airlines. De maatschappij staakt alle vluchten naar de VS, Canada en Zuid-Afrika. Ook het Europese netwerk wordt ingeperkt. Op een aantal bestemmingen vliegt alleen nog concurrent Aegean Airlines. Marvin-topman Vgenopoulos beschuldigt de Griekse minister van Buitenlandse Zaken Dora Bakoyannis ervan deze concurrent te bevoordelen en is een rechtszaak begonnen.

    • F.G. van Hasselt