NRCBOEKEN.NL

J.K. Rowling Foto AFP Author J.K. Rowling at the world premiere of "Harry Potter and the Half-Blood Prince" in Leicester Square in central London on July 7 2009. The film is the adaptation of the penultimate book in the long-running series about the magical life of the young schoolboy. AFP PHOTO/Leon Neal AFP

Vaessens vs. Thomése in ‘seksistische-macho’debat

Publicisten mogen wel degelijk een mening hebben over de manier waarop schrijvers mensen en situaties neerzetten in hun romans, stelt hoogleraar letterkunde Thomas Vaessens op www.nrcboeken.nl. In een reactie op een betoog van schrijver P.F. Thomése (die weer reageerde op een opinie-artikel van Stine Jensen) nuanceert hij diens opvatting dat schrijver en personage onderscheiden moeten worden.

Dat klopt wel, aldus Vaessens, maar het is slechts de helft van het verhaal. Natuurlijk is de schrijver niet woordelijk verantwoordelijk voor zijn personage, maar de betekenis van de roman zit in de ‘resonanties van de veelstemmige klankkast’ die zij is. Neem Frans Kellendonk. Hij weigerde midden jaren tachtig verantwoordelijkheid voor de opvattingen van de personages in zijn roman Mystiek lichaam, maar erkende dat ‘de roman als geheel wel degelijk een strekking heeft waarop de schrijver mag worden aangesproken’. Thomése doet zichzelf én de literatuur tekort als hij zelfs dat niet erkent, vindt Vaessens. (LdP)

Winnie de Pooh beleeft na 81 jaar zijn herrijzenis

Winnie de Pooh, de beer uit de verhalen van de Britse schrijver A.A. Milne, beleeft volgende week, na 81 jaar, zijn herrijzenis. Op 5 oktober 2009 verschijnt wereldwijd het boek Return to the Hundred Acre Wood. Het is het officiële vervolg op Winnie the Pooh, met toestemming van de erven- Milne. Het nieuwe avontuur, dat in het Nederlands Terug naar het Honderd-Bunders-Bos heet, is van de hand van de Britse auteur David Benedictus, de illustraties zijn van Mark Burgess. Benedictus nam eerder een luisterboek op van Pooh-verhalen, onder meer met de stemmen van Judi Dench en Stephen Fry. (DL)

Boeken leveren brandgevaar op in huurhuis

Boekenliefhebber Hans Bauer uit Groningen moet binnen twee weken vijfduizend boeken uit zijn huurwoning verwijderen. Dat heeft de rechtbank in Groningen dinsdag bepaald.

Woningcorporatie Patrimonium, stapte naar de rechter, omdat de situatie in het huis van Bauer onleefbaar en brandgevaarlijk zou zijn. De rechter stelde de corporatie in het gelijk en daarom moet de 66-jarige Bauer nu zijn boeken elders onder te brengen. Zijn plan om een eigen boekenwinkeltje te beginnen is van de baan. „Mijn plezier is nu wel weg”,zegt hij. „Waarschijnlijk verkoop ik een deel en sla ik de rest ergens op.”

Eerder al haalde de Groninger op last van de corporatie al ongeveer vierduizend boeken uit zijn huis. De boekenwurm leest naar eigen zeggen alles wat los en vast zit. (LdP)

‘Borges kreeg wegens politiek niet de Nobelprijs’

Jorge Luis Borges (1899-1986) kreeg de Nobelprijs voor Literatuur niet wegens zijn politieke overtuigingen. Hiervan is María Kodoma, de weduwe van de Argentijnse schrijver, overtuigd, zo meldt de Spaanstalige Yahoo. „Borges was een integer man die zich niet liet meevoeren door een stroom, ook al betekende dat dat hij veel verloor”, aldus Kodoma. Algemeen wordt aangenomen dat Borgesde Nobelprijs niet kreeg omdat hij een literaire prijs uit de handen van de rechtse Chileense dictator Augusto Pinochet ontving. Borges won in 1980 wel de Premio Cervantes, de belangrijkste prijs voor Spaanstalige literatuur.

Kodoma deed haar uitspraken bij een bezoek aan de reizende tentoonstelling El Atlas de Borges die nu in de Spaanse stad León te bezichtigen is.

Antiquarian Book, Map & Print Fair 2009

Komend weekend vindt in Amsterdam de Antiquarian Book, Map & Print Fair 2009 plaats. Negenendertig antiquaren uit binnen- en buitenland tonen er op vrijdag en zaterdag hun mooiste en kostbaarste boeken en prenten. De Amsterdams beurs wordt beschouwd als de belangrijkste antiquarische boekenbeurs van Nederland. Aangeboden zijn onder andere een bundel van de dichter J. Slauerhoff met honderden correcties van de hand van E. du Perron en een auteursexemplaar van Fidessa van Louis Couperus uit 1899. Hoogtepunt is een zeldzame editie van het bekende Journael, ofte Gedenckwaardige Beschrijvinge van de Oost-Indische Reyse van Willem Ysbrantz. Bontekoe uit 1722. Tijdens beide beursdagen is er tevens een grote expositie van boeksimulanten: objecten die eruit zien als boeken, maar het niet zijn. De beurs is vrijdag tot 20 uur en zaterdag van 10 tot 16 uur geopend. (DL)

Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans papierenman.blogspot.com. Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl

    • Dirk Leyman
    • Hans Cottyn