Nestlé breekt met mevrouw Mugabe

Nestlé zal geen melk meer kopen bij de vrouw van de president van Zimbabwe.

Dat maakte het Zwitserse voedingsmiddelenconcern gisteren bekend, nadat verschillende actiegroepen hadden opgeroepen tot een boycot van het bedrijf. Nestlé deed naar eigen zeggen pas sinds februari dit jaar, „op tijdelijke basis”, zaken met de boerderij van de Zimbabwaanse first lady, omdat de zuivelindustrie in het land verder „nagenoeg op instorten” stond.

Zuid-Afrikaanse kranten onthulden vorige week dat Nestlé de belangrijkste klant was van een boerderij die na een gewelddadige bezetting in 2003 in handen kwam van Grace Mugabe.

Nestlé betoogde aanvankelijk dat de melk van Mugabe onontbeerlijk was om in een lokale melkpoederfabriek arme Zimbabwanen aan het werk te houden en voedseltekorten in het land te voorkomen.

De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben tegen familieleden van Mugabe en kopstukken van zijn regime handelssancties ingesteld. Maar Zwitserland is geen lid is van de EU, dus Nestlé hoeft zich daar niet aan te houden.

Robert Mugabe, die sinds 1980 aan de macht is, wordt verantwoordelijk gehouden voor mensenrechtenschendingen. Hoewel de sancties gericht zijn tegen individuen, betoogde hij vorige week bij de VN dat ze de ontwikkeling van Zimbabwe als geheel treffen.

Tot 2002 was Zimbabwe een grote producent van landbouwproducten, maar na Mugabes omstreden ‘landhervormingen’ lag de productie daarvan nagenoeg plat. De landhervormingen zijn volgens Mugabe niettemin „het beste dat een Afrikaans land ooit is overkomen”, zei hij vorige week voor de Amerikaanse nieuwszender CNN.