Nederlandse F-16 doodt burgers

Een Nederlandse F-16 heeft woensdag bij een luchtbombardement in de Afghaanse provincie Helmand burgerslachtoffers gemaakt. Dat maakte Defensie gisteren bekend. Het is nog onduidelijk hoeveel slachtoffers er precies zijn gevallen. Persbureau AFP meldt op gezag van een lokale autoriteit dat het om negen doden zou gaan, onder wie zes kinderen. Andere bronnen houden het op zes doden.

De F-16 voerde op verzoek van Britse grondtroepen een precisiebombardement uit op een Afghaans huis. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie waren de Britten in „hevig gevecht” met de Talibaan en werden ze vanuit het huis beschoten. De Britten wezen de Nederlandse piloot het doel aan. Achteraf bleek dat er naast Talibaanstrijders ook burgers in het huis zaten.

Volgens Defensie is de Talibaan verantwoordelijk voor de slachtoffers. Het ministerie zegt dat die zich nooit onder burgers hadden mogen mengen.

Inmiddels zijn videobeelden van de F-16 bekeken en zijn de audio-opnamen van de gesprekken van de piloot met de missieleiding door Defensie onderzocht. „Onze conclusie is dat de piloot zich aan alle voorschriften heeft gehouden. Hij kon niet weten dat er ook burgers in dat huis zaten.” ISAF is ook begonnen aan een onderzoek, net als het Openbaar Ministerie (OM).

Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm bracht het nieuws zelf naar buiten. Dit past bij de nieuwe strategie van generaal McChrystal, de Amerikaanse commandant van de missie. McChrystal wil het beschermen van de bevolking centraal stellen in de strijd tegen de Talibaan. Onderdeel van deze strategie is om incidenten met burgerslachtoffers zelf te melden en uit te dragen dat die serieus genomen worden. Zo bezocht hij hoogstpersoonlijk de plaats in de noordelijke provincie Kunduz waar vorige maand tientallen burgers werden gedood bij een Amerikaans bombardement op twee tankwagens die door de Talibaan waren gestolen.

„We moeten de Afghanen beschermen tegen elke dreiging, die van de vijand en die van ons eigen optreden”, zei McChrystal gisteren nog tijdens een toespraak in Londen. Burgerdoden zijn de belangrijkste bron van frictie tussen de westerse militairen en de Afghaanse regering.

McChrystal heeft na zijn aantreden in juni nieuwe richtlijnen uitgevaardigd voor alle buitenlandse militairen in Afghanistan. Deze komen erop neer dat zolang buitenlandse militairen zelf niet rechtstreeks in levensgevaar zijn, er niet geschoten mag worden op opstandelingen als er een risico is dat er burgers worden getroffen.