Muziek - En Verder

Dirigent Frans Brüggen

heeft bij de Radio Kamer Filharmonie een achttiende-eeuws stijlgevoel ontwikkeld, ondanks het moderne instrumentarium. Met het Groot Omroepkoor en soli brengt hij in de ZaterdagMatinee, 3 oktober, Beethovens Ouverture 'Coriolan' in c, op. 62 Cherubini's Chant sur la mort de Haydn en Haydns Mariazellermesse, 14u15, Concertgebouw, Amsterdam. Inl 020-6718345

Altvioliste Esther Apituley

startte onlangs het Amsterdam Viola Quartet. Met pianist Rie Tanaka, tapdanser Peter Kuit en haar echtgenoot Hans Dagelet (acteur/trompet) klinkt muziek van Ravel, Dowland, Krijn e.a. 6 okt, 20u15, Concertgebouw Amsterdam. Res 020- 6718345.

De muziek van Pierre Boulez

is onderwerp van een eigen concertserie in de Rotterdamse Doelen. Het Doelenensemble en de Slagwerkgroep Den Haag o.l.v. Arie van Beek

spelen in dit eerste serieconcert Boulez’ werken Rituel, Éclat, uit Pli selon pli: Improvisations sur Mallarmé I en II. Van Xenakis klinkt, uit Pléïades, Métaux en Peaux

Centraal staat het onderwerp ritme: Boulez laat zijn ritmes lang uitklinken, terwijl Xenakis de ritmiek op een meer traditionele wijze gebruikt om daarmee de verborgen krachten van de natuur te verklanken. Om 19u30 is er een inleiding door componist Peter-Jan Wagemans. 5 okt De Doelen, 20u15. Res 010- 2171717

Tsjaikovski & Dvorák

staan centraal in een reeks concerten van orkest Holland Symfonie olv chef-dirigent Otto Tausk. Deze week met Haydns Ouverture uit L'anima del filosofo naast de Symfonie nr. 5 van Dvorák en het Vioolconcert van Tsjaikovski, met Antje Weithaas. 9 okt 20u15 Philharmonie Haarlem; 10 okt Doelen Rotterdam, 19u30u 11 okt Schouwburg Almere, 16u en 13 okt De Vest Alkmaar, 20u15u.

In de Week van het Metropole Orkest

wordt muziek van bekende popartiesten uitgevoerd in een moderne orkestrale jas. Gasten zijn dit keer Trijntje Oosterhuis, Rob de Nijs en leadzanger-frontman van de Amerikaanse rockband Live, Ed Kowalzcyk. 1, 2, 3 okt in de Heineken Music Hall, Amsterdam. Kaarten: 0900 - 300 1250

Joris Roelofs,

saxofonist en klarinettist, wordt internationaal gezien als een ‘rising star’. Zijn debuut-cd Introducing Joris Roelofs werd opgenomen in zijn woonplaats New York met lokale musici, onder wie Aaron Goldberg, voorheen pianist bij Freddie Hubbard en Joshua Redman. Roelofs en zijn Amerikaanse sidemen spelen glasheldere, door bebop geïnspireerde jazz met een eigentijdse uitstraling. 2 okt, 20u30, Bimhuis Amsterdam. Res AUB Ticketshop.

Tom Jones

weet niet van ophouden en doet ook de Rotterdamse Ahoy aan in zijn Europese tournee. Aanleiding is zijn recente album 24 Hours, waarop deze 'sugar daddy' met een hoop Vegas-spektakel doet waar hij goed in is: pop, soul en een likje camp. 6 okt, Ahoy 20u Rotterdam. Res 0900-10102020 of www.livenation.nl

Singer/songwriter Dayna Kurtz

vermengt haar folkliedjes met jazz, country, chanson, blues, pop en rock. Ook covert ze moeiteloos nummers van verschillende artiesten. Op haar goed ontvangen nieuwst cd buigt de zangeres met een lage mannelijke stem voor het Amerikaanse lied, de American Standard. Ingetogen, akoestisch; ze biedt een gevarieerd palet aan stemmingen en stijlen. Voorspelbaar klinkt ze daarom nooit. 2 okt. 19u30 Paradiso, Amsterdam. Res www.ticketservice.nl