Museum voor Cuypers

Het Stedelijk Museum in Roermond sluit op 1 november zijn deuren om in anderhalf jaar te worden omgebouwd tot Cuypershuis. In 1835 liet de beroemde architect Pierre Cuypers het bouwen als woonhuis/atelier voor hemzelf en zijn gezin. De collectie beeldende kunst en stadsgeschiedenis van het Roermondse Stedelijk Museum zullen naar elders verhuizen.

Cuypers (1827-1921) maakte naam met zijn talrijke kerken, het Centraal Station en het Rijksmuseum in Amsterdam en de grootscheepse restauratie van kasteel De Haar. Voor deze gebouwen ontwierp Cuypers ook vaak de meubels, aankleding en ornamenten en in het Roermondse atelier vervaardigden ambachtslieden behalve meubels tal van producten zoals, beelden, gewaden en vaandels, profiterend van het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in 1853. Als beschermeling van de Haagse topambtenaar Victor de Stuers genoot hij voorrang bij belangrijke bouwopdrachten.

In het Cuypershuis moeten bezoekers een beeld krijgen van het leven en werk van de architect. Voor de restauratie is een bedrag van 2,8 miljoen euro gereserveerd.