Münchhausen 2

Uit het stuk van Pieter Steinz blijkt dat zijn visie op de tweede vrouw van de Lügenbaron gebaseerd is op een door de Münchhausens uitgegeven geschrift, dat letterlijk door de geciteerde Alida Weiss in haar boek werd overgenomen. De `piepjonge losbol` van wie Steinz gewag maakt, is mijn betoudovergrootmoeder. Zij heette Bernhardine Brunsich von Brun en was 20 toen zij in 1794 met de 73 jaar oude Hieronymus trouwde. Over deze late liefde zijn een toneelstuk en twee boeken geschreven. Daarin wordt zij eerder als slachtoffer dan als lasteraarster beschreven.

Duidelijk is dat de scheiding van Hieronymus aangemoedigd werd door diens neef Wilhelm von Münchhausen, die het familiekapitaal voor zichzelf veilig wilde stellen. Bernhardine is later (1800, drie jaar na de dood van Hieronymus) getrouwd met de Nederlandse Mr. Abraham de Both in Didam. Begin 2010 verschijnt het boek Het uur van de waarheid. Hierin zal de ware toedracht met behulp van nog aanwezige documenten worden onthuld. Hoe het verder met haar en Abraham de Both afliep is daar dan eveneens in te lezen. Bodenwerder zal versteld staan

    • Gustaaf van Ditzhuijzen