Mediaminister kiest programma

Kan de minister die eindverantwoordelijk is voor het functioneren van de publieke omroep een deel van de programmering daarvan voor zijn rekening nemen? Minister Ronald Plasterk (Media, PvdA) heeft zeven documentaires uitgekozen die vanaf maandag op het digitale tv-kanaal Holland Doc als ‘de keuze van een kenner’ worden gepresenteerd tijdens de Nationale onderwijsweek. Botsen daar geen verantwoordelijkheden?

Een woordvoerder van de minist ziet geen enkel probleem. „De minister is inhoudelijk niet verantwoordelijk voor de programmering van de publieke omroep. Die taak is neergelegd bij het bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep. Hoewel de minister natuurlijk wel desgewenst de Tweede Kamer informeert over wat er bij de omroep gebeurt. De minister kreeg een verzoek van Holland Doc om tijdens de onderwijsweek een aantal documentaires in te leiden en daaraan heeft hij gehoor gegeven.”

Eindredacteur Hansje van Etten van Holland Doc bevestigt dat zij de samenwerking met minister Plasterk heeft gezocht. „We hebben een lijst van vijftien documentaires voorgelegd, waaruit hij er zeven gekozen heeft. Het duurde trouwens wel maanden voordat alles geregeld was, maar dat gaat kennelijk zo op ministeries.”