Levensmotto: als je weet wat je wilt, doe het dan!

cd pop****

Ninginkata: If You Know What’s Real ($26Records)

Echt of nep: vooral in punkkringen wordt van oudsher veel waarde gehecht aan muziek die oprecht en ongekunsteld klinkt. Het Amsterdamse rocktrio Ninginkata is een schoolvoorbeeld: ze regelen hun eigen zaken en staken zich diep in de schulden om hun tweede album If You Know What’s Real op te nemen.

Ruig en onaf als het hier en daar mag klinken, is het muziek die recht op het hart van de liefhebber van de betere indierock afstevent. Ninginkata baant zich een weg door jaren-90-invloeden als Pixies, Pavement en Lemonheads om uit te komen bij een afwisselend geluid dat naast ultradirecte garagerocksongs ook de vioolballade ‘Astronauts’ of het huppelritme ven de opgeruimde popsong ‘Bright as the sun’ herbergt.

„Als je weet wat je wilt, doe het dan!” luidt de boodschap van de lekkere rammelrocksong ‘If you know what you’re after’, een levensmotto dat Ninginkata twaalf songs lang vol houdt. De compacte driemansbezetting met twee prima zangers staat centraal, maar in slotnummer ‘She knows’ tonen ze overtuigend dat ze ook met een hypnotiserend orkestarrangement overweg kunnen.

JAN VOLLAARD

De albumpresentatie is morgen in Paradiso, A’dam.

    • Jan Vollaard