Kroes wil ABN en Fortis niet nogmaals uitstel verlenen

Brussel. Eurocommissaris Kroes (Mededinging) is niet van plan Nederland nogmaals verlenging te geven als het vóór vanavond geen overeenkomst weet te sluiten om enkele onderdelen van ABN Amro te verkopen. De deadline voor die verkoop is vanavond. ”Ik heb dit twee jaar geleden als voorwaarde gesteld aan de fusie tussen ABN Amro en Fortis”, zei Kroes in Brussel. Toen Fortis in 2007 ABN Amro wilde inlijven, eiste Kroes dat de gecombineerde bank 10 procent van haar activiteiten voor het midden- en kleinbedrijf zou afstoten omdat ze anders te dominant zou worden. Na de nationalisatie van beide banken vorig jaar hield de Staat vast aan het integratieplan. Kroes: ”Het concurrentieprobleem blijft. Daarom geldt mijn remedie om delen af te stoten nog steeds. Dat weten ze.” Het Nederlandse ministerie van Financiën en de betrokken banken zijn weer in onderhandeling. Volgens meerdere bronnen zijn zij opnieuw dichtbij een deal om ABN-dochter HBU aan Deutsche Bank te verkopen. De Duitsers braken de onderhandelingen twee weken geleden af wegens onenigheid over de prijs. Het ministerie wilde naar verluidt ruim 230 miljoen euro meer dan Deutsche Bank bood.