Kinderen zingen over ontzet Leiden

Kinderen zingen over ontzet Leiden Leiden, 2 okt. Zo’n 2.500 kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit de Leidse regio hebben gisteren in het centrum van de stad liedjes gezongen over het Leidens Ontzet. Dit zogeheten Minikoraal is een van de eerste activiteiten die het jaarlijkse 3-oktoberfeest vormen. In de nacht van 2 op 3 oktober 1574 vluchtten de Spaanse bezetters die de stad sinds mei van de buitenwereld hadden afgesloten. Na het instorten van een deel van de stadsmuur vreesden de soldaten een uitval van de Leidenaren en zij waren ook beducht voor het opkomende water. De Spanjaarden lieten inderhaast hun maaltijd van wortelen, ui en vlees achter en dat maal, hutspot, staat morgen bij veel Leidenaren op tafel. Als dank voor het verzet in de Tachtigjarige Oorlog schonk Willem van Oranje de stad in 1575 de universiteit. Foto Marc de Haan
Kinderen zingen over ontzet Leiden Leiden, 2 okt. Zo’n 2.500 kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit de Leidse regio hebben gisteren in het centrum van de stad liedjes gezongen over het Leidens Ontzet. Dit zogeheten Minikoraal is een van de eerste activiteiten die het jaarlijkse 3-oktoberfeest vormen. In de nacht van 2 op 3 oktober 1574 vluchtten de Spaanse bezetters die de stad sinds mei van de buitenwereld hadden afgesloten. Na het instorten van een deel van de stadsmuur vreesden de soldaten een uitval van de Leidenaren en zij waren ook beducht voor het opkomende water. De Spanjaarden lieten inderhaast hun maaltijd van wortelen, ui en vlees achter en dat maal, hutspot, staat morgen bij veel Leidenaren op tafel. Als dank voor het verzet in de Tachtigjarige Oorlog schonk Willem van Oranje de stad in 1575 de universiteit. Foto Marc de Haan Haan, Marc de