Integriteit Gerd Leers onderzocht

Maastricht laat onderzoek doen naar de integriteit van burgemeester Gerd Leers. Het onderzoek spitst zich toe op mogelijke belangenverstrengeling rond een vastgoedproject in Bulgarije.

Burgemeester en wethouders van Maastricht hebben tot het onderzoek besloten, vooruitlopend op een publicatie over de kwestie volgende week in NRC Handelsblad. Het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING) is gevraagd om een feitenrelaas, zo bevestigt een woordvoerder van de gemeente. Het onderzoek moet eind deze maand klaar zijn. De fractievoorzitters in de gemeenteraad zijn gisteren over het besluit geïnformeerd.

Leers kocht in 2006 een vakantievilla in Bulgarije bij een bedrijf waarvan een topambtenaar van de gemeente Maastricht tevens aandeelhouder is. Inmiddels is Leers verwikkeld in een juridisch conflict met het bedrijf, Marina Black Sea Riviera.

BING gaat onderzoek doen naar de rol van Leers en de rol van de ambtenaar. Leers kocht privé een villa in een toeristisch project van het bedrijf in de gemeente Byala, aan de Bulgaarse Zwarte Zeekust. Daarna was Leers ook actief in Bulgarije, waarbij hij als burgemeester contacten had met politici die invloed hadden op de besluitvorming over een jachthaven bij het villaproject.

Volgens Leers is er geen sprake van belangenverstrengeling en is hij alleen „slachtoffer”. Sinds vorig jaar heeft Leers een zakelijk geschil met het bedrijf, dat zijn villa niet zou afleveren. De burgemeester heeft alle aandeelhouders, de topambtenaar incluis, aansprakelijk gesteld.

Tegen de directeur van het bedrijf deed Leers in juni dit jaar aangifte wegens oplichting bij het Openbaar Ministerie in de Bulgaarse stad Varna. Het OM besloot in augustus geen strafrechtelijke vervolging in te stellen. Volgens justitie zijn er onvoldoende aanwijzingen voor oplichting.

Het is de zevende integriteitskwestie in het openbaar bestuur in Limburg dit jaar. Afgelopen week stuurde Commissaris van de koningin Léon Frissen een brief aan alle Limburgse burgemeesters. Daarin meldt hij dat hij voortaan strenger gaat toezien op de integriteit van Limburgse bestuurders en ambtenaren.

    • Paul van der Steen
    • Joep Dohmen