IMF: Israël misbruikt cijfers over Westoever

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft forse kritiek op de Israëlische voorstelling van de Palestijnse economie. Volgens het IMF stelt Israël om politieke redenen IMF-gegevens te positief voor.

Dat zegt Oussama Kanaan, IMF-vertegenwoordiger in de Palestijnse gebieden. Het IMF volgt de verrichtingen van de Palestijnse economie nauwgezet sinds na de zogeheten Oslo-akkoorden begin jaren negentig de Palestijnse Autoriteit werd opgericht. Volgens Kanaan moet de verwachte economische groei van 7 procent op de Westelijke Jordaanoever genuanceerd worden, omdat het gebied terugkomt van een vrijwel volledig ingestorte economie sinds in 2000 de Tweede Intifadah begon. Bovendien legt Israël te veel beperkingen op aan Palestijnen om van economische bloei te spreken. „Het gaat „nog altijd dramatisch slecht op de Westoever”, aldus Kanaan.

De IMF is geïrriteerd over uitspraken van onder meer de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Israëlische ambassadeur in de Verenigde Staten, Michael Oren. Die noemde aan de hand van IMF-gegevens de Palestijnse economie een „succesverhaal”. Netanyahu is voor een ‘economische vrede’ met de Palestijnen, omdat welvaart de roep om een Palestijnse staat mogelijk zal verminderen. Om die reden heeft Israël de militaire greep op de Westoever de laatste maanden versoepeld.

Kanaan: „Israël zegt met onze cijfers in de hand hoe goed het gaat. Ik begrijp het wel, want het komt ze politiek goed uit. Maar het is niet wat wij zeggen.” Om tot echte bloei te komen, moeten de Palestijnen veel meer autonomie krijgen. De situatie in de door oorlog en isolatie geteisterde Gazastrook wordt elk jaar alleen maar slechter, stelt het IMF.