Horror

Je kon er eindeloos over discussiëren. En dat gebeurde dan ook. Wim van Hanegem en Marc van Hintum kregen er zowat ruzie om, want inderdaad, wat zagen ze nu precies? Nog een keertje kijken. En nog een keer. Van Hintum zag een nare overtreding, Van Hanegem een voortreffelijke sliding. Toch keken de analisten van Sport1 naar dezelfde actie, en ze kregen die actie via verschillende camerastandpunten voorgezet.

Nóg een keertje kijken dan. Naar Cristiano Ronaldo die vlakbij de achterlijn het vijandelijke strafschopgebied binnen gaat. En naar Souleymane Diawara die zijwaarts komt aangevlogen en de bal razendsnel met twee benen voor Ronaldo’s voeten wegglijdt. Onmiddellijk nadat Diawara de bal heeft geraakt, valt Ronaldo over diens lichaam en ploft ruggelings neer. Griezelig en fantastisch tegelijk.

Griezelig, vond de scheidsrechter. Penalty voor Real Madrid, Olympique Marseille-verdediger Diawara kon inrukken. Flauwekul, oordeelde Van Hanegem: Diawara raakte eerst de bal, dus geen overtreding. Roekeloze duikvlucht, vond Van Hintum, dus strafbaar. Mij lijkt: als twee doorgewinterde ex-profs er zelfs met behulp van close-ups niet uitkomen, dan klopt er iets niet met die regel. Officieel is de ‘sliding tackle’ toegestaan, mits primair gericht op de bal en zonder gevaar voor de tegenstander. Maar ja, dat is in het huidige profvoetbal vaak nauwelijks nog te zien. Van alle kanten worden lange afstandsraketten afgevuurd op bal en/of enkels. En de scheids mag bepalen hoe het zat met de intenties. De grens tussen ‘griezelig’ en ‘fantastisch’ gaat verscholen achter een wirwar van benen, van verdedigers die duiken naar alles wat los en vast zit en aanvallers die zich zonder aarzelen laten vallen.

De sliding tackle is een antiek instrument voor mannen met stijve heupen. Tijdens hun glijpartij hielden ze één been gevouwen onder hun lichaam en staken het andere vooruit. Met het gevouwen been stonden ze snel weer op en gingen er met de bal vandoor. Jan Peters van NEC was er een meester in. Peters bleef onderweg de aarde voelen met zowel een been als een arm: zo kon hij vaart en snelheid desgewenst nog aanpassen. Dat gaat nu heel anders. Spelers gebruiken hun atletisch vermogen en handelingssnelheid om in te grijpen op een manier waarvan nauwelijks valt vast te stellen wat nu eigenlijk de bedoeling was. In voornoemd geval spoot Diawara weliswaar naar de bal, maar die bal bevond zich hooguit enkele centimeters voor de voeten van de technicus Ronaldo. Aanpassen tijdens de vlucht was onmogelijk. Het had verschrikkelijk met Ronaldo kunnen aflopen.

Misschien wordt het tijd de kamikaze-piloten van hun vliegtuigjes te beroven. De spelregel lijkt ingehaald door de evolutie. Wat ooit mannelijk was, is nu wekelijkse horror.

    • Auke Kok