Grappige Rascal rapt nu als macho

cd pop Dizzee Rascal: Tongue N’ Cheek * * *
cd pop Dizzee Rascal: Tongue N’ Cheek * * *

cd pop

Dizzee Rascal:Tongue N’ Cheek * * *

Hoewel we het hier in Nederland nauwelijks merkten, is Dizzee Rascal in Engeland een ster geworden. Zijn opgewonden rapstijl met cartoon-achtige bliepmuziek kreeg vorig jaar een nieuwe toepassing in het nummer Dance Wiv Me. Door de opruiende spraakwaterval van Rascal golfde een krakerig elektronicaloopje en een r&b-koortje. Dance Wiv Me werd een hit en op de nieuwe cd Tongue N’ Cheek heeft Rascal zijn aanpak subtiel afgebogen naar een glooiende popversie van zijn stuiterende grime. Soms gebruikt hij flauwe samples, zoals in Dirty Cash, dat leunt op het gelijknamige housenummer van Stevie V, maar het is mooi hoe hij meezingt in West-Indische tongval met een sample van de vroegere Britse reggaeband Aswad: ‘We can’t tek no more of that’, waarbij hij een lijst misstanden afwerkt. Rascals nieuwe status heeft een onverwacht bijeffect: met de hits en media-aandacht deden de ‘bitches’ en andere vrouwelijke attributen hun intrede. Getuige zijn teksten is de grappige grimezanger voor de verleidingen van het machodom bezweken.