Gelovigen op het hondenlosloopterrein

Waar winden stedelingen zich over op? In Amersfoort lopen ruzies tussen hondenuitlaters en bezoekers van een moskee hoog op.

Fietsers passeren de El Fath-moskee in de Amersfoortse wijk Liendert. Bewoners en moskeebezoekers steggelen er over overlast. Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold amersfoort moskee voor de afslag foto rien zilvold
Fietsers passeren de El Fath-moskee in de Amersfoortse wijk Liendert. Bewoners en moskeebezoekers steggelen er over overlast. Foto NRC Handelsblad, Rien Zilvold amersfoort moskee voor de afslag foto rien zilvold Zilvold, Rien

Raadsleden spreken van „oplopende spanningen” en eisen maatregelen van burgemeester en wethouders. Op een voetpad achter de El Fath-moskee is het hommeles tussen bewoners van de wijk Liendert en bezoekers van de moskee. De autochtonen laten hun honden uit en klagen over moskeegangers. Niet alleen fietsen die over het voetpad naar de manneningang van de moskee, maar ze schelden ook honden uit en bedreigen hun baasjes.

De situatie is zo gespannen dat „politietoezicht nodig is om de veiligheid te waarborgen”, zo stelt de Burger Partij Amersfoort (BPA) in vragen aan burgemeester en wethouders. „Is het college verder bereid om in spoedoverleg met het bestuur van de moskee de situatie te bespreken?”

Op naar het voetpad. Een zangerige stem roept gelovigen op tot het vrijdaggebed. Over het voetpad fietsen scholieren en moskeebezoekers. Een enkeling lijkt dwars door de wandelaars heen te willen rijden, zodat deze laatsten schielijk opzij springen. Maar de meeste moslims stappen beleefd af zodra ze een hond zien. De wandelaars lijnen op hun beurt de hond aan. En als ze elkaar passeren, wordt er vriendelijk gegroet.

„Gewoon een beetje geven en nemen, dan gaat het best goed”, zegt Betsy Zwanikken, die een Friese stabij uitlaat. Een andere vrouw neemt haar Maltezer leeuwtjes in de hand als zij een moskeeganger ziet naderen. „Ik weet dat die mensen niet van honden houden. Daar houd ik rekening mee.”

De gemoederen lijken enigszins bedaard. Maar veel bewoners van Liendert zitten nog vol emoties. „De maat is vol”, schrijft een echtpaar in e-mailtjes aan de raadsleden. De man vertelt over een vechtpartij met kneuzingen en een onbruikbare bril tot gevolg, en de bedreigingen die daarop volgden. „Bij mij zouden ze mijn vrouw te pakken nemen en mijn ramen eruit gooien, en mijn hond ophangen. Dit is niet de eerste bedreiging,maar dit speelt al drie jaar.”

Een andere bewoner, Hennie Ruizendaal, vertelt dat zij steevast wordt bedreigd en uitgescholden als zij fietsende moslims op hun gedrag aanspreekt. „Ik ben laatst opzij geduwd, en even verderop heeft iemand mijn hondje een rotschop verkocht.”

De irritaties over en weer staan niet op zichzelf, meent raadslid Ruud Schulten van de Burger Partij Amersfoort. De wrevel is versterkt door het gevoel dat de gemeente bewoners niet serieus neemt. „Veel mensen wonen hier al heel lang en willen iets te zeggen hebben over hun buurt”, aldus Schulten.

Zo zeggen de bewoners dat ze sinds de opening van de moskee drie jaar geleden veel last hebben van wildparkeerders, maar dat de gemeente daar onvoldoende tegen optreedt. Met name tijdens de vastenmaand ramadan staan omliggende straten vol met kriskras geparkeerde auto’s, onder meer voor opritten en garages en op groenstroken.

„En als je er iets van zegt, dan staan ze te schreeuwen dat ze weten waar je woont”, stelt Hennie Ruizendaal.

Het ergste, volgens de buurtbewoners, is de „brutaliteit” van de gelovigen. „Laatst komt er zo’n hoofddoek voorbij en loopt demonstratief met een wijde boog om mijn hondje heen”, vertelt een man die ook al niet met z’n naam in de krant durft. „Bleek ze over het gras te hebben gelopen en daarbij in de poep te hebben getrapt. Staat ze tegen me te schreeuwen zeg! Ik zeg tegen haar: ik wens niet te worden toegeschreeuwd.”

Hennie Ruizendaal vertelt dat ze regelmatig als „racist” is neergezet. „Terwijl ik toch Surinaamse en Turkse vrienden heb hoor! En dan wordt er ook gezegd dat wij intolerant zijn. Nee, het is omgekeerd: zij hebben lange pikken.”

Aangifte doen bij de politie is lastig, zeggen ze. Want je mag zelf nooit hebben teruggeslagen. „Alleen Jezus van Nazareth mag hier aangifte doen”, zegt een omwonende.

De moskee was de gehele afgelopen week, ondanks herhaalde verzoeken, niet voor commentaar bereikbaar. Wel heeft een voormalig bestuurslid van de moskee onlangs verklaard dat de kwestie wordt overdreven.

PvdA-wethouder Jelle Hekman vindt het „spijtig” dat er „hooglopende ruzies” zijn geweest. Volgens hem stelt de moskee, in tegenstelling tot wat buurtbewoners denken, het bestaansrecht van het inmiddels veertig jaar oude hondenlosloopterrein niet ter discussie.

Het voetpad is onlangs smaller gemaakt om fietsen te bemoeilijken, en binnenkort, belooft de wethouder, zullen er hekken worden geplaatst die fietsers ontmoedigen het pad te gebruiken.

De moskee en ook een praktijkschool in de buurt hebben bovendien beloofd scholieren en moskeebezoekers op het hart te drukken niet te fietsen. Er komen toezichthouders. En ten slotte gaat de moskee verkeersregelaars inzetten die de bezoekers zullen wijzen op plaatsen in de buurt waar ze hun auto’s wél mogen parkeren.

Dan zal het wel goed komen, denkt wethouder Hekman. „Er zijn altijd mensen die zich niet aan de regels houden. Maar als mensen begrip voor elkaar hebben en zich niet meteen opwinden, dan kunnen buurt en moskee prima samengaan.”