Franse lossehandvatmode zet door

Pas op! Bij oven- of magnetrongebruik handgreep altijd afnemen. (rubriek Wouter Klootwijk)
Pas op! Bij oven- of magnetrongebruik handgreep altijd afnemen. (rubriek Wouter Klootwijk)

Opnieuw vraagt een Franse pan hier aandacht voor zijn handvat. Het kan er af. Sitram maakt nestjes pannen zonder handvat en levert er een los handvat bij, een tang die op alle pannen past. Ze zijn in Frankrijk populair onder studenten, zegt Sitram. Die zijn klein behuisd.

De pannen nemen in de keukentjes minder ruimte in. En om nog een reden zijn ze gewild. Zonder handvat passen ze ook in de kleinste ovens.

Pyroflam heeft er nu ook een, een steelpan. Pyroflam is terug op de markt met kookgerei dat een halve eeuw geleden sensatie wekte in de keuken. Pannen van glas. Geen gewoon glas en geen glas dat grote hitte verdraagt, zoals Pyrex, ook van de fabrikant van Pyroflam, maar gebakken zand dat alles hebben kan.

Toen we nog zuinig waren en leeggelikte jampotten in de afwas deden om er in de herfst appelmoes in te conserveren, had Leukoplast een piekje in omzet. De glazen potten konden knappen in het warme sop, door het temperatuurverschil tussen het water in het afwasteiltje en de jampot. Je merkte pas dat het potje stuk was als het sop rood kleurde. Mam, hebben we nog pleisters?!

Het was een wonder. Een pan van glas die je koud op een hete vlam kunt zetten zonder dat hij uit elkaar spat. Nog sterker verhaal. In een jampot kun je geen appelmoes invriezen. Het glas knapt doordat de moes uitzet.

Maar Pyroflam daagt je uit om dat juist wel te doen in de pan. Diepgevroren soep niet ontdooien voordat hij kan worden opgewarmd, maar meteen in de diepgevroren pan op het vuur. Nog steeds zet ik een veiligheidsbril op. Maar de pan geeft geen krimp.

Wat een goede pan is kun je laten testen door een panel van proefkokers. Zulks doet de Consumentenbond wel eens. Dat kan vreemd uitpakken.

Een paar jaar geleden werd een met Teflon beklede wok uitgeroepen tot de beste roerbakpan. Door een panel van klunzen dat niet wist dat juist die antiaanbaklaag ongeschikt is voor wokken waarbij het om grote hitte gaat.

De antikleeflaag wordt zacht en wordt dan met prei door de bami geroerd. Bij nog grotere hitte, dus echt Chinees wokken op een veel grotere vlam, verdampt de hele antiaanbaklaag, maakt eerst je kanariepiet dood en gaat dan als broeikasgas de aarde helpen opwarmen. (Een kanariepiet hoort niet in de keuken, verweren antiaanbakkers zich.)

Wat een goede pan is kun je beter bekijken over een lange periode. Niet testen, maar gebruiken. Niet bewust, maar als het ware slaapwandelend.

In mijn keuken zijn vijf pannen het meest gebruikt. Ik pak ze het vaakst. Ze doen het beste wat ik van ze vraag. Ze onderscheiden zich vanzelf. Een van de vijf is een Pyroflam.

De nieuwe steelpan van gebakken zand staat nu al op zes. Mooi pannetje en handig mechanisme waarmee het handvat zich vast knijpt aan de pan. Zonder handvat kan het pannetje in de oven en in de magnetron. Maar met handvat past het ook in de meeste ovens.

De fabrikant zelf is daar bang voor. De kleur van het handvat, het aanzien en gevoel doen denken dat het ook van glas is.

Maar het is plastic met metaal. In een oven smelt het. In een magnetron geeft het vuurwerk.

Daarom zit bij de pan een mededeling voor achteloze slaapwandelaars.

„Maak het u tot gewoonte de handgreep van de pan te halen, dan kunt u dit ook niet vergeten als u de pan gebruikt in de magnetron of een gewone oven.”

Wouter Klootwijk