Film - En verder

Nijmegen

Na de uitreiking van de Gouden Kalveren vertoont LUX op 3 en 4 oktober de beste films van het Nederlands Film Festival (NFF). Zaterdag 3 oktober 19u30 is dat Happy End, derde en laatste deel in de Leedvermaak-reeks van Judith Herzberg en Frans Weisz. Met Pierre Bokma en Edwin de Vries. Aansluitend nagesprek met Weisz, Bokma en De Vries en om 22u. Tramontana, de openingsfilm van NFF. Zondag 4 oktober 13u. Alles Stroomt. en om 15u. Denkend aan Holland, een tocht langs schilders, beeldhouwers en dichters, die bij de Waal wonen. Aansluitend filmdebat met regisseur Jan Wouter van Reijen. Inl www.lux-nijmegen.nl

Utrecht

Filmtheater ’t Hoogt programmeert dit najaar een serie van vijf architectuurfilms i.s.m. Stichting Mart van Schijndel in het Van Schijndelhuis. Op zondag 4 oktober om 19u30 is de aftrap van Architects in the Picture met Rem Koolhaas en Houselife van Ila Bêka & Louise Lemoîne. In de film zien we het Maison à Bordeaux (1998) van Rem Koolhaas door de ogen van huishoudster Guadalupe Acedo. Inl www.hoogt.nl

Amsterdam

De lichting 2009 van de Nederlandse Film en Televisie Academie maakte 14 films die alom worden geprezen. De Balie nodigt regisseurs Stephane Kaas en Timur Ismailov uit om hun films te vertonen, samen met een film die hen geïnspireerd heeft. Op 2 oktober Bingo van Ismailov en My Name is Joe van Ken Loach. Op 3 oktober de documentaire Altijd 19 van Kaas met de docu Dark Days van Marc Singer. vr 2 en za 3 okt 20u30. Inl www.debalie.nl.

Utrecht

Op maandag 5 oktober (19u) begint het film- en debatprogramma Movies that Matter in het Louis Hartlooper Complex. Elke maand presenteren filmtheaters een film over actuele mensenrechtenthema’s. Na afloop gaan de regisseur, mensenrechtenactivisten, politici of deskundigen met elkaar en het publiek in gesprek. De reeks start met An Independent Mind, door Rex Bloomstein over vrijheid van meningsuiting. Res: 030-2320450. Inl www.moviesthatmatter.nl

(500) Days of Summer

De frisse romantische komedie (500) Days of Summer van regisseur Marc Webb heeft een leuke variant op de standaard Hollywoodliefde: Eeuwigdurende Liefde. In een aardige omdraaiing is het Summer (Zooey Deschanel) die geen langdurende verbintenis wil aangaan. Ze gelooft niet in echte liefde, wel in vriendschap. De scenaristen schreven hun verhaal uit onvrede met bestaande romantische komedies. Regie: Marc Webb. In: 15 bioscopen

Picnic

Voor een goede film is niet meer nodig dan een sterk idee dat geïnspireerd wordt uitgevoerd. Zoals in het Roemeense Picnic, waar regisseur/scenarist Adrian Sitaru (1971) slechts drie prima acteurs, een goede locatie en digitale camera nodig had. Een vrouw gaat met haar minnaar picknicken en ze rijden een meisje aan. Ze willen haar achterlaten, maar als de prostituee plotseling ontwaakt, nemen ze haar mee en begint de onschuldige prostituee de twee te manipuleren. Regie: Adrian Sitaru. In: 6 bioscopen.