FIFA is meer zoals echt voetbal wordt gespeeld

Jan-Johan Belderok

Redacteur Power Unlimited en presentator tv-programma Gamekings

FIFA of Pro Evolution Soccer (PES)?

„FIFA, simpel. Het spel lijkt veel meer op hoe echt voetbal wordt gespeeld.”

Leg eens uit.

„Stel je speelt met AZ, dan speel je zoals het echte AZ. Rustig opbouwen, niet pingelen en zoeken naar de opening. Als je Inter Milan bent moet je meer op de counter spelen, met Barcelona kun je aanvallen.

„Je moet meer nadenken. Stel je speelt tegen een snelle spits, wat voor verdediger zet ik daar dan op? Als een grote verdediger tegen een kleine verdediger aanbeukt, valt ook echt de kleine om. Keepers pakken niet alle ballen meer. Als je je ogen dichtknijpt is het net alsof je naar een echte voetbalwedstrijd zit te kijken.”

PES speelt wel een stuk sneller.

„Klopt, maar dat hats-klap-klats-doelpunt. Dat is toch niet het echte voetbal? En online werkt het voor geen meter. Het voelt een beetje als internetten met een slome internetverbinding. Elke keer als je kijkt, is je speler ineens twee centimeter verder.”

Zag PES er niet altijd grafisch stukken beter uit?.

„Dat is zeker sinds FIFA9 echt niet meer zo. Wie nu nog denkt dat PES er mooier uitziet, moet echt een bril kopen. Het is hoekiger, stroever.”

Echte voetballers spelen allemaal PES. Zij zijn toch de experts, zou je zeggen.

„Echte voetballers spelen sowieso allemaal computerspellen, en 80 procent speelt inderdaad PES. Ik weet ook niet precies waarom. FIFA heeft echt het imagoprobleem van de grote game. Het is gewoon stoerder om PES van het kleine Konami te spelen. Die coolheid heeft FIFA niet.”

Wat wordt de voetbalgame van 2009?

„Konami heeft met PES echt de slag gemist bij de nieuwe generatie spelcomputers. Sinds de Xbox360 heeft FIFA het compleet overgenomen.”