Ex-baas Econcern stopt bij Eneco

Ad van Wijk, voormalig bestuursvoorzitter van het afgelopen juni failliet verklaarde duurzame energiebedrijf Econcern, legt zijn functie als adviseur bij Eneco neer. Reden is de recente negatieve berichtgeving over hem in Het Financieele Dagblad. „Het ondergraaft mijn inspanningen voor Eneco”, laat Van Wijk per brief weten.

Econcern raakte vorig jaar in financiële problemen, en slaagde er niet in nieuwe kredieten te krijgen van banken en aandeelhouders. Na het faillissement heeft energiebedrijf Eneco grote delen van Econcern overgenomen. Van Wijk werd adviseur bij het Rotterdamse concern.

Het Financieele Dagblad publiceerde vorige maand enkele artikelen waarin het voormalige bestuur van Econcern, en met name Ad van Wijk, ervan wordt beschuldigd de banken en aandeelhouders om de tuin te hebben geleid met opgeklopte winstcijfers. Er zou geknoeid zijn met de cijfers. Volgens Frans Saris, die in september 2008 commissaris werd bij Econcern, klopt daar niks van. „Als er was geknoeid, was Van Wijk er in oktober 2008 uitgevlogen. Dat is niet gebeurd.”

Het Financieele Dagblad bracht ook aan het licht dat de drie bestuursleden van Econcern eind 2007 samen 1,8 miljoen euro hadden geleend van het eigen bedrijf om daarmee certificaten voor aandelen te kopen, en dat Van Wijk die lening nog niet heeft terugbetaald.

In de brief schrijft Van Wijk dat hij zich niet herkent in de berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Het ging om een bonus die werd uitgekeerd in certificaten. Voor de aanschaf daarvan was een lening nodig.

Frans Saris noemt de berichtgeving van Het Financieele Dagblad „volledig opgeklopt en onjuist”.

    • Marcel aan de Brugh