Een gen bepaalt hoe sexy hij haar vindt

Als mannen contact hebben met mooie vrouwen, worden ze dommer en hormonaler.

Hoe sterk het effect van de testosteron is, blijkt door een gen te worden bepaald.

Voor het onderzoek ondervroegen zeven aantrekkelijke jonge vrouwen van rond de 19 jaar de mannelijke proefpersonen. De vrouw op de foto is actrice Megan Fox. (Foto AFP) LOS ANGELES, CA - SEPTEMBER 16: Actress Megan Fox appears at the "Jennifer's Body" Hot Topic Fan Event at Hollywood and Highland on September 16, 2009 in Los Angeles, California. Kevin Winter/Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == AFP

Mannen met meer androgeenreceptoren hebben een sterkere hormonale reactie op flirten dan anderen. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers deze week online in Proceedings of the Royal Society B.

Androgeenreceptoren komen veel in het brein voor en worden geactiveerd door onder meer het mannelijk geslachtshormoon testosteron. Bindt het testosteron aan de receptor dan komen er allerlei reacties op gang. De hormonale reactie brengt mannen in een alerte staat, zorgt dat ze fysiek beter presteren en verhoogt hun libido. Er zijn meerdere varianten van het gen voor deze receptor. Hoe korter een specifiek deel van dit gen is, hoe meer androgeenreceptoren er in het brein voorkomen, en hoe sterker het effect van testosteron wordt.

Het was al langer bekend dat interactie met aantrekkelijke vrouwen bij mannen een toename van testosteron en cortisol teweeg brengt. Waar de variatie tussen verschillende mannen vandaan komt, was nog niet bij mensen onderzocht.

De Amerikanen onderwierpen 149 mannen aan een schijnonderzoekje. Vijftig werden ondervraagd door een mannelijke onderzoeker van vijfentwintig jaar, honderd door een van zeven aantrekkelijke vrouwen van rond de negentien jaar. De vrouwelijke onderzoekers flirtten met de mannen, terwijl hun mannelijke collega zich slechts vriendelijk gedroeg. Na een korte, voor het onderzoek irrelevante computertest, kregen de deelnemers vijf minuten ‘wachttijd’ voor interactie met de onderzoekster of onderzoeker. Voor- en achteraf werd bij de mannen wat speeksel afgenomen. Het speeksel van de door een vrouw ondervraagde mannen bevatte na afloop significant meer testosteron en alertheidshormoon cortisol, bij de door een man onderzochten mannen namen deze concentraties niet toe. Binnen de groep van honderd was de variatie aanzienlijk. Die variatie blijkt dus – althans voor een deel – bepaald te worden door de hoeveelheid androgeenreceptoren.

Ook vrouwen zijn niet van ijs als ze te maken krijgen met potentieel bedgezelschap, bleek eerder dit jaar in Hormones and Behaviour. Vooral bij niet-pilslikkende dames schoten cortisol en testosteron omhoog bij filmfragmenten waarin de knappe acteur Ryan Gosling (The Notebook) de liefde bedreef, en niet wanneer dit Jack Nicholson was, in As good as it gets.

Behalve ‘hormonaler’ worden mannen vaak ook dommer door contact met aantrekkelijke vrouwen. Het bekende voorbeeld is de blozende man die niet op de naam van zijn geboorteplaats kan komen, wanneer een oogverblindende blonde schone het hem op bevallige wijze vraagt.

Uit onderzoek dat Nijmeegse psychologen in mei publiceerden in het Journal of Experimental Social Psychology blijkt dat dit soort contact voor mannen niet alleen ongemakkelijk is, maar ze vlak erna ook echt minder presteren op cognitieve testjes waarbij hun geheugen en denksnelheid op de proef werden gesteld. De onderzoekers leggen een link naar seksueel misbruik, dat eerder zou optreden omdat mannen niet meer helder nadenken. Of dit effect door de verhoogde hormoonconcentratie komt, is nog niet onderzocht.

    • Jop de Vrieze