De resultaten geven PSV-coach Rutten voorlopig gelijk

PSV 1 CFR Cluj 0

Ruststand 1-0. 9. Bakkal 1-0. Scheidsrechter: Skjerven (Noo). Toeschouwers: 13.000

Fred Rutten heeft de selectie van PSV bijna geruisloos naar zijn hand gezet. De trainer koos daarbij voor de weg van de geleidelijkheid. In tegenstelling tot zijn voorganger Huub Stevens creëerde de oud-voetballer eerst rust in de spelersgroep, voordat hij duidelijke keuzes maakte.

Zo trad PSV gisteren zonder voormalige vaste waarden als Timmy Simons, Carlos Salcido en Dirk Marcellis aan in de groepsfase van Europa League tegen het Roemeense CFR Cluj. De Zweedse spits Ola Toivonen speelde in plaats van de aan een hamstring geblesseerde Danny Koevermans.

De resultaten geven Rutten voorlopig gelijk. Het nog ongeslagen PSV won gisteravond moeizaam met 1-0 door een vroeg doelpunt van Otman Bakkal.

Het is opvallend dat het ondanks de metamorfose die PSV onder Rutten heeft ondergaan, kalm is gebleven in Eindhoven. In vergelijking met vorig seizoen staan alleen de Zweedse doelman Andreas Isakkson en de Hongaarse linkeraanvaller Balazs Dzsudzsak nog op hun vertrouwde positie. Voetballers als Francisco Rodriguez, Otman Bakkal, Erik Pieters en Danko Lazovic zaten op een dood spoor, maar zijn onder Rutten opgeleefd. De aankopen Stanislav Manolev, André Ooijer en Orlando Engelaar zijn onomstreden in het basiselftal. Ibrahim Afellay komt op zijn nieuwe positie als rechtermiddenvelder goed tot zijn recht.

Rutten heeft PSV weer elan gegeven. De selectie was langzaam maar zeker vastgeroest. Nadat de club vier keer op rij landskampioen was geworden, werd vorig jaar Stevens aangetrokken om aan een nieuw elftal te bouwen. De oud-PSV’er wisselde wekelijks van opstelling, maar maakte geen duidelijke keuzes. De resultaten bleven uit, het voetbal was vaak niet om aan te zien en het gemor in en om de club nam verder toe. In januari namen PSV en Stevens afscheid van elkaar.

Rutten maakte vanaf zijn eerste werkdag duidelijk dat reputaties hem niets deden. In samenwerking met zijn assistenten Erik ten Hag en René Eijkelkamp kreeg iedereen de kans om zich ín en úit het elftal te spelen. Al had de oud-trainer van FC Twente en Schalke 04 zelf al wel voor ogen hoe zijn ideale formatie eruit zou komen te zien. De trainer wilde vooral meer ‘voetbal’ in zijn ploeg brengen. Al snel werd duidelijk dat de statische Simons de concurrentiestrijd van de veel dynamischer Engelaar zou gaan verliezen. De verdedigers Salcido en Marcellis verloren na een aantal zwakke optredens hun basisplaats. Simons en Marcellis zijn inmiddels ook hun positie als international bij respectievelijk België en Nederland kwijt.

Het PSV van Rutten begon met twee gelijke spelen tegen VVV en FC Twente moeizaam aan de competitie, maar is nu na zes overwinningen op rij één van de voornaamste titelkandidaten. De club speelt dit seizoen in de Europa League. De Brabantse voetbalclub heeft minimaal de ambitie om te overwinteren in dit clubtoernooi. In een groep met tegenstanders als Sparta Praag, CFR Cluj en FC Kopenhagen lijkt dat geen probleem.

Na het gelijkspel in Praag zette PSV met de 1-0 overwinning op Cluj een stap in de goede richting. Dzsudzsak was zoals vaker dit seizoen de enige uitblinker. De Hongaarse international gaf in de negende minuut een afgemeten voorzet op Bakkal, die koppend het enige doelpunt maakte. Dzsudzsak bleef daarna met prachtige passes strooien, maar die waren niet aan de spitsen Lazovic en Toivonen besteed. De laatste maakte met een zwak optreden duidelijk waarom Rutten de voorkeur geeft aan Koevermans.

    • Koen Greven