Cubaanse schrijver Cintio Vitier dood

Rotterdam, 2 okt. - De Cubaanse dichter Cintio Vitier is gisteren op 88-jarige leeftijd overleden in Cuba. Vitier was een leidende intellectueel in de communistische dictatuur. Vitier, geboren in het Amerikaanse Key West (Florida), debuteerde op zijn zeventiende met extreem moeilijke, hermetische poëzie. Na de communistische revolutie van Fidel Castro in 1959 veranderde hij zijn stijl rigoureus. Vanaf Canto Llano (1954, `Helder lied`) schreef hij voor iedereen toegankelijke gedichten waarin hij de revolutie toejuichte. Zijn werk werd verzameld in Vísperas (1953; `Vespers`) and Testimonios (1968, `Getuigenissen`). Hij was een der oprichters van het tijdschrift Orígenes en hij stelde drie bloemlezingen van Cubaanse poëzie samen. Zijn essays, vooral die over de revolutionaire 19de-eeuwse dichter José Martí, maakten hem tot een der belangrijke literatuurgeleerden van Latijns-Amerika.