Cricketcrisis om Engelse baas

Binnen het bestuur van de Nederlandse cricketbond (KNCB) is een crisis uitgebroken over de benoeming van een Engelsman als bondsdirecteur. Twee bestuursleden zijn opgestapt omdat de KNCB zich in hun ogen laat chanteren door wereldcricketbond ICC. Die dreigt de bond 200.000 dollar te korten omdat de procedure onjuist zou zijn verlopen. De ICC wil dat de KNCB de Brit Richard Cox benoemt als chief executive officer (CEO).

De KNCB koos vorige week voor verlenging van het contract van interim-directeur Jan Zwart, maar kwam daar na een spoedvergadering, zondag, op terug. Zwart vindt dat de KNCB „zwicht voor financiële chantage” van de ICC.

De ICC zorgt met een jaarlijkse storting van 1,2 miljoen dollar voor 80 procent van de KNCB-inkomsten. Dat geld is bestemd voor de ontwikkeling van de sport in Nederland. De ICC eist in ruil daarvoor wel inspraak.

Een deel van het KNCB-bestuur vindt de ICC-bemoeienis veel te ver gaan. Gijs Tettelaar en André van Troost stapten zondag op uit protest tegen de „gijzeling” door de ICC en de ommezwaai van het bestuur inzake de benoeming.

KNCB-voorzitter Marc Asselbergs erkent dat de ICC een belangrijke stem heeft en wijst erop dat de bond zonder de financiële steun uit Engeland „nauwelijks bestaansrecht” heeft. „Die inspraak is niet zo gek, het is hun geld. De ICC heeft gezegd dat het consequenties kan hebben als wij de benoemingsprocedure niet correct volgen. Wij moeten kiezen voor de beste kandidaat. Dat is toevallig een Engelsman.”

Jan Zwart schreef dinsdag in een brief aan de Nederlandse topclubs dat de KNCB zes weken geleden had besloten geen buitenlander te zullen kiezen als CEO. Asselbergs erkent dat, maar stelt dat dat „gaandeweg het proces” is bijgesteld. Hij verwacht dat de nieuwe bondsdirecteur „vandaag of morgen” wordt benoemd.

    • Rob Schoof