Conflict Eureko in Polen opgelost

Na tien jaar is er een eind gekomen aan een conflict tussen verzekeraar Eureko en de Poolse regering over hun belangen in de Poolse verzekeraar PZU. In ruil voor 4,2 miljard euro zal Eureko zich terugtrekken uit PZU en zal het concern alle juridische procedures tegen de Poolse staat staken.

Vanochtend tekenden het moederconcern van Achmea en Interpolis een akkoord met het Poolse het ministerie van Financiën. Eureko kocht in 1999 voor 700 miljoen euro een belang van ongeveer 30 procent in PZU. Daarbij kreeg het de toezegging dat het binnen enkele jaren de controle over het bedrijf zou krijgen.

PZU was toen nog niet de succesvolle, regionale verzekeraar die het later zou worden, het had grote problemen. Met de verkoop aan de Nederlanders wilde de Poolse staat de toekomst van het bedrijf veilig stellen. Toen PZU opbloeide en grote winsten begon te maken, ontstond kritiek op de privatisering. De Poolse regering weigerde de toegezegde 21 procent te verkopen. Een grimmig conflict volgde.

Een internationaal arbitragehof gaf Eureko in 2005 gelijk, maar de Polen legden die uitspraak naast zich neer. Na vervroegde verkiezingen in 2007, die werden gewonnen door het rechts-liberale Burgerplatform, kwam er weer schot in de zaak. Bestuursvoorzitter Willem van Duin van Eureko heeft gemengde gevoelens over het akkoord. „We zijn niet in PZU gestapt om er na tien jaar weer afscheid van te nemen.” Van Duin zei dat de Poolse regering hoe dan ook niet van plan was de resterende 21 procent van de aandelen ooit te gaan leveren. „Toen ons dat vorig jaar duidelijk werd, hebben we besloten in te zetten op een zo gunstig mogelijke exit.”

De kredietcrisis waar Eureko zelf hard door is getroffen heeft volgens de topman geen directe invloed gehad op de onderhandelingen met Polen. Maar het zal Eureko goed uitkomen dat de overeenkomst miljarden oplevert. Met een ingewikkeld schema van dividenduitkeringen en de verkoop van aandelen moet Eureko de komende twee jaar 4,2 miljard ontvangen. Dit jaar zal de transactie 850 miljoen euro bijdragen aan het resultaat. De Poolse regering is tevreden over het akkoord omdat de ‘schadevergoeding’ aan Eureko vooral uit dividenden wordt betaald en niet uit de Poolse begroting, zoals lang werd gevreesd.