Buitenland - En Verder

Rotherham

Behalve de duizelingwekkende spiegeltent in het All Saints Square zijn de dagen en avonden in het Rotherham Open Arts Festival propvol met burleske vertoningen, cabaret, alternatief ballet, folk en Indiase Bhangra muziek, kunst, circus, poëzie en literatuurevenementen. Lezingen gaan bijvoorbeeld over hoe de Noord-Engelse stad Rotherham een eigen carnaval zal gaan organiseren. De organisator, het cultureel adviesbureau Rotherham Culture Company, werkt met culturele netwerken en partners van over de hele wereld. T/m 11 okt, Rotherham Open Arts Festival, All Saints Square, Rotherham, overdag gratis, 00441709 823621 & www.rotherhamculture.org

Ilkley

Op het literatuurfestival van de historische stad Ikley in West-Yorkshire, treden bekende namen op. Bijvoorbeeld: Alan Titchmarsh, Jo Brand, Vic Reeves, Hugh Fearnley-Whittingstall, Paddy Ashdown en Melvyn Bragg. Toneelschrijver en auteur Alan Bennett opende het evenement met zijn boek A Life Like Other People van de serie autobiografische ‘Onvertelde Verhalen’. Simon Beaufoy is er ook, de scenarioschrijver uit West-Yorkshire die Slumdog Millioniare schreef. Verder staat het festival in het teken van de geboorte van Charles Darwin in 1809 met wetenschapschrijvers en workshops.

T/m 18 oct, Ilkley Literature Festival, Manor House, 2 Castle Hill, Ilkley, West Yorks, 00441943 816 714 & www.ilkleyliteraturefestival.org.uk

Londen

Keith Tyson is nog steeds op zoek naar het antwoord op de vraag hoe en waarom dingen en gedachtes ontstaan; dat is allemaal te zien op de expositie Keith Tyson: Cloud Choreography and Other Emergent Systems. Of het nu om de natuur gaat, het effect van de mens op het milieu, of het mysterie van scheikunde, met Tyson zweeft de bezoeker ergens tussen wetenschap, filosofie, en fantasie. Het eerste gedeelte van de tentoonstelling staat in het teken van de natuur, met name wolkenformaties, als chemische resultaten op aluminiumplaten. Boven staan beeldhouwwerken. T/m 11 nov, Parasol Unit, 14 Wharf Road N1, 004420 7490 7373 & www.parasol-unit.org

Parijs

,,Ik begin eindelijk het schilderen onder de knieën te krijgen’’, verklaarde Renoir (1841-1919) in 1913 tijdens een expositie van zijn werken in Parijs. Op de tentoonstelling Renoir au XXe siècle in het Grand Palais met honderd doeken, tekeningen en beelden ontdekt de bezoeker de Renoir van na het impressionisme, van na Le Moulin de la Galette. Hij durft nu grote mythologische composities, weelderige vrouwelijke naakten (baadsters) in roze en rood te maken. De tekening wordt scherper, de composities compacter, klassieker. T/m 4 jan in het Grand Palais, www.rmn.fr

Lyon

Liefhebbers van ‘l’art pour l’art’ zullen teleurgesteld zijn op de Biënnale van Lyon, met dit jaar als titel Le spectacle du quotidien. Want op deze manifestatie met conceptuele kunst, cross overs, films, fotografie, installatie, multidisciplinair, performance, schilderkunst en video door kunstenaars uit de hele wereld is geen sprake van ‘mooi’, maar van engagement. Dat was te verwachten met Hou Hanru als curator. ,,Wij leven in een spektakel maatschappij. Door in te spelen op het dagelijkse kan de hedendaagse kunst zijn sociale rol van kritische kracht uitspelen en met voorstellen komen voor een betere wereld. De kunst moet de mensen waarschuwen”. De manifestatie is nogal warrig, maar laat niet ongevoelig. T/m 3 jan op verschillende locaties in Lyon en voorsteden, www.biennaledelyon.com